Dvojnásobný zážitek z horní terasy

5. 9. 2016

     Byl to mimořádně vydařený večer. Letošní degustační premiéra na horní terase Viničního altánu, krásné počasí, výborná vína a vtipně vstřícný Jiří Ruibar z Rajhradského klášterního vinařství. Co víc jsme si mohli přát!
      Jiří Ruibar nám po roce představil bohatou paletu třinácti vín, převážně z ročníku 2015, a to ze dvou řadu – Classic a Exclusive. Ochutnali jsme osm bílých, dvě růžová a tři červená.
      Nejprve tři vína z řady Classic. Na úvod to byla „večerka”, tedy Veltlínské červené rané z ročníku 2015 v kabinetním provedení. Suché, dobře pitelné vstřícné víno s vůní světlých jádrovin (především hruška, a to i sušená) a s dotykem jemných minerálů. V chuti ovocné, lehounce nasládlé a zakulacené, v koncovce jemně pikantní. Takové univerzální víno na delší pití.
      O poznání živější byl Müller-Thurgau 2015 v pozdním sběru, suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (8,2 g/l). Ve vůni kompotované světlé ovoce a troška květin. V chuti měkce ovocné víno, poměrně šťavnaté s pikantním závěrem.
      Ještě více mne zaujalo Rulandské bílé 2015 v pozdním sběru, rovněž suché víno s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (5,7 g/l a 6,3 g/l). Ve vůni lehce smetanová bělomasá broskev. Stejně tak v měkce pikantní, jemňounce minerální a decentně zakulacené chuti.
      Následovala série vín z řady Exclusive. Velmi lahodné bylo Mešní víno 2015 v pozdním sběru, sur-lie.  Cuvée odrůd Veltlínské zelené a Rulandské bílé bylo suché, jen s výrazně vyšším alkoholem (téměř 14 %), který však rozhodně nevyčuhoval. Ve vůni světlé peckoviny s jemnou kořenitostí. V chuti plnější, zakulacené s náznakem karamelových tónů a měkce pikantním závěrem.
      Neméně atraktivní byl pro mne Ryzlink rýnský 2015 v pozdním sběru. Suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (8,8 g/l) a vyrovnanou kyselinou (8,2 g/l). Ve vůni světlé peckoviny a zřetelnější minerální tóny. Výraznější ovocná chuť, pikantní se stopou lipoviny. Věřím, že tento „rýňák” čeká ještě pěkná budoucnost.
      Následoval o rok starší bratříček – Ryzlink rýnský 2014 v pozdním sběru, polosuché víno s vůní přezrálého světlého ovoce a jemných minerálů. V chuti vyzrálejší ovoce, šťavnaté s lehkými tóny lipového čaje v měkce pikantním závěru.
      Krásné, a pro mne asi nejlepší víno večera, bylo Rulandské šedé 2015 ve výběru z hroznů. Polosuché víno s vůní vyzrálého jižního ovoce. Chuť nasládlá, bohatá na jižní plody s jemnou stoupou ušlechtilé plísně. Šťavnaté víno s měkce pikantním závěrem, v němž jsem cítil jemné hrozinky.
      Následující víno bylo z řady Classic – Placidus rosé 2015 v pozdním sběru. Polosuchá „růžovka” z odrůd Zweigeltrebe a Frankovka voněla po lehce džemovité lesní směsi s převahou jahod. V chuti lehce nasládlá, šťavnatá a příjemně pikantní tmavá lesní směs.
      O něco víc mi chutnalo druhé růžové – Maurus rosé 2015 v pozdním sběru (Exclusive). Polosuché cuvée z odrůd Svatovavřinecké a Dornfelder vonělo po jemně kompotovaných třešních a višních. V chuti plnější, vyzrálejší tmavé peckoviny, šťavnaté a lehce pikantní v trošku delším závěru.
      Následovala polosladká Sv. Scholastika 2015 v pozdním sběru (Classic). Víno s drtivou převahou odrůdy Müller-Thurgau vonělo po vyzrálých světlých peckovinách. Ve výrazně nasládlé, šťavnaté a lehce květinové chuti dominovaly světlé peckoviny. V závěru bylo víno lehce pikantní.
      A na závěr tři červená vína. Nejprve to nejstarší – Zweigeltrebe 2012 v pozdním sběru (Exclusive), které zrálo ve velkých sudech (2000 l). Ve vůni tmavé ovoce s jemnými paprikovými tóny. V chuti kombinace tmavých peckovin a lesní směsi, již poměrně uhlazená, ale stále ještě zřetelně pikantní. Ideální víno na delší pití, snad jen s trošku vyšší cenou.
      Kounická Frankovka 2013 v pozdním sběru (Exclusive) svou výraznou pikantností nezapřela ročník, který nebyl zrovna ideální na přezrálé modré hrozny. Ve vůni jemně kouřové tmavé peckoviny. V chuti tmavé ovoce, tóny červeného rybízu, šťavnaté a ještě pikantní. Víno musí ležet, nejlépe tak pět dalších let!
      Na závěr nejlepší červené – Svatovavřinecké 2013, pozdní sběr, barrique (Exclusive). Ve vůni tmavé peckovina v kabátku z lehce uzených tónů dřeva. V chuti třešně a višně, jemná vanilka a delikátní stopa dřeva. Již vyzrálejší, ale pěknou perspektivu má ještě před sebou.
      Opravdu výborné víno na závěr teplého pozdního srpnového večera s krásným výhledem na noční Prahu. Dvojnásobný vinný zážitek z Rajhradu.
      A ještě hodnocení dvou „pozůstalých” z „vrcholového týmu”:
Svatovavřinecké 2013 – 9 bodů (z 10 možných), Rulandské šedé 2015 – 8,9 b., Ryzlink rýnský 2014 a Frankovka 2013 – 8,8 b., Mešní víno 2015, Ryzlink rýnský 2015 (moje hodnocení – 8,9 b.) a Zweigeltrebe – 8,7 b., Rulandské bílé 2015 – 8,6 b., Sv. Scholastika 2015 – 8,5 b., Veltlínské červené rané 2015 – 8,4 b., Müller Thurgau 2015 a Placidus rosé 2015 – 8,3 b. a Maurus 2015 – 8,1 bodu (moje hodnocení – 8,7 b.).
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist