Hortova vyškolená vinná „desítka“

29. 7. 2018

     Již tradičně v červnu přijel dobšický vinař Jiří Hort představit ve Viničním altánu svá nová vína. Přivezl jich deset včetně závěrečného červeného z produkce „Hort France“. Podle barvy šest bílých, tři růžová a již zmíněné červené z vinice v jihofrancouzské vinařské oblasti Corbiéres.
      A zahájili jsme prvním ze čtyř vín VOC Znojmo, suchým Veltlínským zeleným 2017 s vůní kombinující ovocný základ s bohatými minerálními tóny. Chuť ovocná s bohatší základnou a s měkce pikantní koncovkou.
      Mile mne překvapilo víno Klubové 2017, cuvée odrůd Veltlínské zelené a Chardonnay. Opět suché víno, v tomto případě s hezký vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou. Příjemná vůně nazrálého světlého ovoce v lehkém máslovém závoji. Chuť ovocně-smetanová, uhlazená až mazlivá, přitom poměrně šťavnatá a měkce pikantní. Ideální víno na delší pití „jen tak“.
      Pinot Gris 2016 byl z vyhlášené viniční trati Lampelberg ve Vrbovci, opět suché víno, ostatně jako všechna na této degustaci. Ve vůni vyzrálé jižní ovoce se vzdálenými minerálními tóny. Také chuť ovocně-minerální, plná, zakulacená a šťavnatá, měkce pikantní s náznakem medovosti v závěru na patře.
      Téměř dvouletý Ryzlink rýnský VOC 2016 působil stále ještě mladě. Nicméně již vůně naznačovala jeho další vývoj. Kromě vyzrálého světlého ovoce dávaly o sobě vědět nepříliš vzdálené petrolejové tóny. V chuti ovocně minerální a velmi pikantní. Potřebuje ještě ležet v láhvi, aby se jeho tělo potřebně zpevnilo a zakulatilo. Předpoklady pro to rozhodně má.
      Následoval starší ze dvou sauvignonů VOC. Ročník 2016 byl z viniční trati U Hájku, a ze všech vín měl nejvyšší zbytkový cukr (8,5 g/l). Ve vůni byl meruňkově-broskvový s trochou vyzrálého angreštu. V lehce zakulacené, plnější a měkce pikantní chuti převládaly světlé peckoviny se stopou dřeva a listu černého bezu.
      O něco víc mi však chutnal Sauvignon 2017 z Načeratického kopce. Měl o něco vyšší alkohol (13,5 %) a malinko nižší kyselinu (6,4 g/l). Ve vůni ovocný (broskev) s lehkým dotykem minerálů a náznakem černého bezu. Chuť ovocná a jemně minerální, zakulacená, šťavnatá a měkce pikantní. V závěru ukázal jemně nasládlý ocásek.
      První ze tří „růžovek“ byla Franceska rosé 2017, cuvée odrůd Frankovka (55 %) a Zweigeltrebe (45 %). Ve vůni kombinace tmavých peckovin a lesních plodů. V chuti identická, plnější, šťavnatá a pikantní.
Stejně tak mne oslovil Merlot rosé 2017. Vůně výraznější, třešňově-višňová. Chuť bohatě ovocná, zakulacená a měkce pikantní. Velmi vstřícné „roséčko“.
      O poznání sofistikovanější byl Pinot Noir rosé 2017, víno pro každé roční období i počasí. Ve vůni jemné peckoviny, nejen tmavé. Chuť zřetelně ovocná – peckoviny, ale i lesní směs, s klapkou smetany. Stejně jako předchozí růžový Merlot velmi extraktivní víno – téměř 29 g/l bezcukerného extraktu.
      A na závěr pozdrav z jižní Francie v podobě stoprocentního Merlotu, školeného do konečné podoby v dobšickém sklepě. Víno Natur 2016, nejnižší stupínek z řady červených vín „Hort France“ se skvělým poměrem cena/výkon. Merlot nabídl ve vůni tmavé ovoce s jemným vanilkovým nádechem. V plné chuti byl bohatý na tmavé ovoce. Tělo uhlazené s jemnými a sládnoucími tříslovinami. Takové potěšení na dlouhý večer.
      Téměř kompletní „vrcholový tým” bodově ocenil Hortova vína takto:
Sauvignon VOC 2017 – 9 bodů (10 možných), Sauvignon VOC 2016, Pinot Noir rosé 2017 a Nature 2016 – 8,9 b., Merlot rosé 2017 – 8,8 b., Pinot Gris a Ryzlink rýnský VOC 2016 – 8,7 b., Klubové 2017 a Franceska rosé 2017 – 8,6 b. a Veltlínské zelené VOC 2017 – 8,4 bodu (moje hodnocení – 8,8 b.).
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist