I zastánci štíhlé linie si mohou dopřát víno
1. 8. 2016
Pozor na prázdné kalorie i zbytkový cukr
Léto je obdobím, kdy obzvláště ženy myslí na to, jak vypadat v plavkách a krátkých sukních co nejlépe. K letním měsícům však zároveň patří grilované speciality a různé alkoholické drinky. Jejich konzumace přitom štíhlé linii neprospívá. Výjimkou mohou být podle odborníků suché druhy vín, jejichž přiměřená dávka škodit nemusí. Dvě deci vína totiž obsahují asi 150 kcal, což je u žen zhruba 8 % doporučené denní dávky kalorií a u mužů jen 6,5 %. Na co by si měli dát zastánci zdravé životosprávy při výběru vína pozor, popíšeme v následujícím článku.
Prázdné kalorie vadí zejména ve velkém množství
Pití alkoholu obecně je při hubnutí nevhodné především kvůli tomu, že obsahuje prázdné kalorie. Ty tělu nic nedají, naopak ho zatíží a brání organismu ve spalování tuků a cukrů z jídla. Vzhledem k tomu, že jeden gram čistého alkoholu obsahuje asi 7,1 kcal, je větší popíjení alkoholu pro tělo obrovskou zátěží. Víno však patří na rozdíl od tvrdého alkoholu k méně kalorickým nápojům. V lahvi vína obsahující 13 % alkoholu ale přesto najdeme 78 gramů alkoholu, její vypití tak tělu dodá až 500 kalorií. Pro zastánce zdravého životního stylu je vhodné volit druhy s nižším obsahem alkoholu, tedy s 11 až 12 %. V takovém případě s jednou skleničkou vína dostanete do těla asi 150 kilo kalorií, což je například pětkrát méně než po snědení 200 gramů vepřového.
Pozor na zbytkový cukr, volte sušší vína
Kalorie z alkoholu ale nejsou to jediné, na co musíte při výběru vína myslet. Nebezpečí se totiž skrývá také ve zbytkovém cukru. Ten sice dodává vínu chuť a aroma, při hubnutí ale rozhodně není vítaný. „Ideální je volit suchá lehčí vína, která mají menší množství zbytkového cukru. Dvě deci suchého vína neobsahují více než 150 kalorií, u vín polosladkých se už počet kalorií pohybuje kolem 170,“ uvádí Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka vinařství Víno Blatel, a dodává, že v tomto směru jsou často znevýhodněná kvalitní přívlastková vína, která se zpravidla vyrábí z více cukernatých hroznů a také obsahují více alkoholu.
Není Sauvignon jako Sauvignon
Rozdíl v množství kalorií i zbytkového cukru pak samozřejmě existuje i v rámci jedné odrůdy. „I v případě, že si oblíbíte konkrétní druh vína, musíte pozorně číst etikety. Stejný název vína totiž ještě neznamená stejné složení. Například suchý Sauvignon nemusí obsahovat ani 2 gramy zbytkového cukru na litr. Totéž víno v polosuché variantě už ho ale obsahuje přes 11 gramů. Polosladká vína, například vína růžová, pak mají i přes 20 gramů cukru na litr,“ vysvětluje Jitka Pomykalová ze společnosti Blatel. Zdánlivě dietnější jsou pak některá
červená vína. Například Frankovka má jen kolem jednoho gramu zbytkového cukru. Tato vína ale většinou obsahují větší množství alkoholu, a proto se z hlediska množství kalorií podobají vínům bílým.
Vyhýbejte se mlsání tučných sýrů a uzenin
Přestože se konzumace alkoholu při hubnutí obecně nedoporučuje, pravidelné pití vína řada odborníků schvaluje. Dvě deci vína u žen a čtyři u mužů podle mnohých lékařů snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Za tloustnutím navíc podle specialistů nestojí alkohol samotný, ale fakt, že při jeho popíjení snadno dostaneme chuť na něco dobrého, často velmi kalorického. Ať už se jedná o drobné pochutiny, jako oříšky, slané tyčinky a chipsy, nebo o studené mísy plné uzenin a sýrů. Ty druhy sýrů, které se k vínu nejvíce hodí, při tom patří mezi nejkaloričtější. Jedno balení sýru s bílou plísní například obsahuje více než 300 kcal a velké množství tuku. Z uzenin jsou pak nejhorší zauzené salámy a tučné klobásy.
Mgr. Jitka Pomykalová
Jídlo, pití, žití, gastronomie, víno, peba, www.fotogaleriepeba.eu www.vinarske-noviny.cz, www.jidlo-piti-ziti.cz
Pozvánka se kliknutím myší na pozvánku nechá zvětšit.
Vitamíny doplníme mrkví, minerály meruňkami, tekutiny zeleným čajem aneb Jak se zdravě stravovat v horkém létě
Horké letní dny extrémně zatěžují lidské tělo. Proto bychom měli více dbát na to, co jíme, a jak můžeme organismu ulehčit. V létě je důležité doplňovat vitamíny a minerály, které nás chrání proti přehřátí. Ty obsahuje sezónní ovoce a zelenina jako mrkev, paprika, maliny, tropické ovoce či meruňky. Kromě toho je nutné dodržovat přísun tekutin.
Ideálními nápoji jsou voda, zelený čaj či kokosová voda. Pro ochlazení těla je zase vhodné konzumovat meloun nebo králíka. V následujícím článku přinášíme rady, jak se stravovat během horkých letních dnů.
Rada č. 1: Vitamíny doplní mrkev a paprika, minerály meruňky či banány
V horkých letních dnech se snižuje chuť k jídlu. To však neznamená, že lidské tělo nepotřebuje dostatečný přísun živin a látek zajišťujících jeho správný chod. Především se jedná o látky chránící naši pokožku, která je v tomto období vystavena vysoké zátěži. Proto je vhodné zařadit na jídelníček potraviny, které obsahují beta karoten. Ten se vyskytuje ve žlutém a červeném ovoci a zelenině, například v mrkvi či paprice. Na pokožku pozitivně působí i vitamín E, který se vyskytuje v buněčných membránách a podporuje tak pružnost kůže. V létě jej můžeme doplnit konzumací čerstvých malin,
naklíčených semínek nebo luštěnin. Naši pleť chrání i vitamín C, který urychluje hojení ran. „Céčko“ je zároveň výborným antioxidantem a působí preventivně proti chřipce. Jeho výborným zdrojem je kiwi,
černý rybíz či citrusy.
Kromě vitamínů je v létě vhodné zvýšit také přísun minerálů, který zajistíme dostatečnou konzumací ovoce a zeleniny. Chybí nám především hořčík, sodík, draslík a vápník, které se v důsledku pocení dostávají z těla ven ve velkém množství. Hořčík a vápník jsou přitom důležité při zvýšené fyzické námaze, jelikož ovlivňují činnost svalů. Draslík preventivně působí proti bolestem hlavy, úpalu a malátnosti. Jeho nedostatek způsobuje přehřátí organismu, což může vést k vážným srdečním potížím.
Výborným zdrojem minerálů jsou meruňky či banány.
Rada č 2: Vhodnou tekutinou je nechlazená voda, zelený čaj i kokosové voda Pravidelný a dostatečný přísun tekutin je v létě jednou z nejdůležitějších zásad. Lidský organismus se totiž pocením ochlazuje, tím se z těla dostává nejen velké množství vody, ale i další cenné minerální látky. Snížený obsah vody v těle pak snižuje jeho výkon a celkově oslabuje lidský organismus. V horkých letních dnech lidé často sahají po slazených limonádách a ledově vychlazených nápojích. Příliš
studené pití je však pro organismus velký šok a zátěž. „Při pití ledových nápojů se zužují cévy a narušuje trávicí systém. Slazené limonády navíc obsahují cukr, který dále zvyšuje pocit žízně. Ideální tak je čistá voda o teplotě okolo 16 °C, do níž lze přidat kousky ovoce či různé byliny,“ poradila Michaela Ptáčková, výživová poradkyně ze společnosti Vitalvibe, která je tuzemským dodavatelem bio a raw doplňků stravy.
V létě by se měli lidé vyhýbat také alkoholu a nápojům obsahujícím kofein, které tělo dále zahřívají a spotřebovávají mu vodu. Vhodnou náhražkou kávy je zelený čaj, který má povzbuzující a ochlazující účinky. Mimoto přispívá k léčbě střevních a žaludečních problémů, se kterými se často během cestování setkáváme. „Při vyšší fyzické námaze je ideálním nápojem kokosová voda, která má podobné složení jako krevní plazma a je tak výborným iontovým nápojem, který doplní všechny
potřebné minerály,“ dodala Ptáčková.
Rada č. 3: Tělo lze ochladit melounem, králičím masem či pšeničným pivem
V létě se neochlazujeme pouze tekutinami, teplotu našeho organismu můžeme snižovat i konzumací vybraných potravin, zejména těch, které obsahují hodně vody. Nejvhodnější je meloun nebo salátová okurka, jejichž hmotnost tvoří z 92 % voda. Ta je základem celkové hydratace organismu. Dále je vhodné jíst sezónní ovoce, kvalitní jogurt či jiné kysané mléčné výrobky. Ovoce rovněž obsahuje vysoký podíl vody a další cenné látky, kysané mléčné výrobky zase tělu dodají probiotika, které pozitivně působí na trávicí trakt. Byť se to nemusí zdát, ochlazovat může i maso. Konkrétně se jedná o králičí či krůtí. Vzhledem k tomu, že lidský organismus ochlazují i obiloviny jako ječmen či pšenice, může být vhodným osvěžujícím nápojem pšeničné pivo. Je ale třeba dbát na množství, jakýkoli alkohol ve větším množství vždy organismus zahřívá.
Rada č. 4: Omezte příjem tuků, maso grilujte na kameni
Podle odborníků bychom se měli v letním období vyhýbat tučným pokrmům a potravinám, které představují přílišnou zátěž pro srdce a tenké střevo. Tu představují všechna smažená jídla. Do jídelníčku bychom měli zařazovat i méně zdravých tuků, které obsahují oříšky i semínka. Rovněž bychom se měli vyhýbat jídlům, která vyžadují dlouhou tepelnou úpravu, jako jsou různá pečená masa či guláše. „Při grilování je ideální maso připravit na kameni, aby nedošlo k přímému kontaktu s ohněm.
Nemělo by se také dochucovat předchystanou marinádou z obchodu, která obsahuje mnoho aditiv a cukry, které při styku s ohněm vytváří karcinogenní látky,“ sdělila Michaela Ptáčková. Vhodná je podle ní vlastnoručně vyrobená marináda z balzamikového octa, citronové šťávy a bylinek, která má antioxidační vlastnosti a neobsahuje olej, který je zdrojem dalšího tuku.
Kateřina Madaras