Jubilejní ochutnávání s Liborem Veverkou

23. 8. 2010

Osud si pro malé degustační jubileum (450. ochutnávka ve Viničním altánu) nemohl vybrat lépe. Čejkovický vinař Libor Veverka patří k našim oblíbencům, a jeho vína nás vždy pohladí na patře. Také mnohé dámy se netají tím, že je to jejich vinařský miláček! A tak jsme malinko slavili (včetně tomboly) pěknými víny, a večer s čejkovickým „čtvrtečníkem“ byl stejně příjemný jako při jeho loňské premiéře!

Libor Veverka nám přivezl k ochutnání deset svých novinek z ročníku 2009 – šest bílých, jedno růžové a tři červená vína.

Závínili jsme se, a také již naladili, Ryzlinkem rýnským v pozdním sběru z panenské sklizně. Příjemně suché víno, sice ještě malinko nesrovnané, s vůní nazrálého ovoce (hlavně angrešt) a jemných minerálních tónů (se vzdáleným závanem petroleje) a poměrně plnou ovocnou chutí (nejen angrešt, ale i jemná meruňka). V těle pikantní a svěží, jen jemňounce nasládlé, ale potřebuje ještě pár měsíců ležet v láhvi.

Chardonnay v pozdním sběru s velmi vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (5,4 g/l a 6,4 g/l) lákalo vůní nazrálého tropického ovoce se špetkou medu. V plné chuti lehce nazrálé, jemně ovocné s pikantní dochutí. Ale i toto víno by mělo ještě pár týdnů hajat – získá tím na kráse!

Sauvignon patří mezi Liborova tradičně nejlepší vína. Platí to i o pozdním sběru z ročníku 2009. Již polosuché víno s krásnou vůní meruněk, broskví, černého bezu a černého rybízu se představilo s plnějším, jemně nasládlým ovocným tělem. Chuť identická s vůní, pěkně pikantní závěr. Šťavnatý sauvignon, který naznačuje jistou eleganci.

Polosuché Rulandské šedé ve výběru z hroznů – ty se sklízely nadvakrát. Víno má příjemný zbytkový cukr (11,5 g/l), ale i vstřícnou kyselinku (5,8 g/l). V jemné vůni nazrálé jižní ovoce včetně náznaku banánu, v plné chuti nasládlé, ovocité, s jemnou pikantností v závěru.

Čejkovický tramín je pojem, a o tom od Libora Veverky to platí dvojnásob. Tramín červený 2009 v pozdním sběru měl téměř ideální vůni (delikátní růže, exotické liči, stopa pomerančové kůry). Polosladké víno (na hranici polosuchého – 12 g/l zbytkového cukru) s plným tělem, pěkně vyváženým s převahou atraktivních tónů liči a bergamotu. Velmi elegantní víno, byť pro někoho poněkud více nasládlé!

Mám rád růžová vína, a Merlot rosé v pozdním sběru mne skutečně dostal. Ve vůni lehce kořenité peckoviny se stopou černého rybízu. Polosuché víno s pěkným poměrem zbytkového cukru a kyselinu (7 g/l a 6 g/l) mělo krásně ovocitou a velmi pikantní chuť s delším závěrem, kterému nechyběla šťavnatá kyselinka.

Známková a polosladká Radost 2009 je opravdu pro radost. Tato Liborova specialita vždy potěší svojí originální a výraznou vůní i chutí po lesních jahodách. Větší zbytkový cukr (15 g/l) vyrovnává bohatá kyselinka (7,2 g/l). Nějaká ta sklenka v létě vám určité dodá radostný pohled na svět!

Frankovka 2009 v pozdním sběru byla prvním ze tří červených vín. A kvalitu neutajila. Ve vůni zralé peckoviny, mléčná čokoláda a vanilka. V těle již uhlazené, nazrálé tmavé ovoce, v dochuti jemně kořenité víno (paprička).

Ještě atraktivnější byl Neronet v pozdním sběru. Ve vůni i chuti již tradiční lesní směs (převaha borůvek), navíc delikátní vanilkové tóny s náznakem čokolády a jogurtu. Moc hezký Neronet bez protivného „převonění“, která se u vín z této moravské odrůdy často objevuje!

A na závěr červená delikatesa, která na své konečné nalahvování teprve čeká. Cabernet Sauvignon 2009 ve výběru z hroznů stočil Libor Veverka přímo ze sudu jen na ukázku. Již nyní víno naznačuje velkou krásu. Ve vůni tmavé peckoviny (višně), jemné koření a čokoládové tóny. V chuti přecházejí peckoviny do lesní směsi, zřetelná je vanilková a černorybízová stopa. V závěru se pak objevují jemné třísloviny, které budou ještě ležením v bariku sládnout. Již nyní krásné víno s velkou budoucností. Jen potvrzení, že loňský ročník byl na červená vína velmi milostivý!

A jak příznivé bylo hodnocení „vrcholového týmu“? Takto:

Cabernet Sauvignon 2009 – 9,3 bodu (z 10 možných), Neronet – 9,2 b., Frankovka a Sauvignon – 8,9 b., Tramín červený a Radost – 8,9 b., Merlot rosé – 8,8 b., Rulandské šedé – 8,8 b., Chardonnay – 8,3 b. a Ryzlink rýnský – 8 bodů.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist