Jubileum, tombola i sladká tečka z Hrušek!

29. 11. 2010

Jubilejní 500. degustaci ve Viničním altánu jsme oslavili vínem z Hrušek (tedy přesněji z hroznů v Josefově) a velkorysou tombolou s láhvemi vína. Karel Čapka se synem (je to přece rodinné vinařství) přivezli jedenáct vzorků vín a také skvělé moravské koláčky od paní Čapkové pro naši výroční tabuli. Co víc jsme si mohli přát?!

Vinař Karel Čapka mi před časem slíbil, že bude bránit svá vína, aby je zachoval pro jubilejní degustaci. Trh však byl silnější, nicméně zase jsme měli příležitost ochutnat dvě „horké“ novinky ze sklizně 2010. I to potěšilo. A právě těmito mladými víny jsme začali.

Zemské Sylvánské zelené 2010 (po zatřídění bude kabinetní) potvrdilo, že letošní vína nebudou na kyselinu skoupá. V tomto případě 9 g/l, ale také 6 g/l zbytkového cukru. Zatím ještě ne zcela srovnané víno (vždyť vzorky byly nalahvovány těsně před degustací), ale rozhodně velmi perspektivní. Příjemná vůně (jablíčka, květinová louka), v těle šťavnaté a pikantní ovoce s lehkým, příjemně nasládlým ocáskem.

Ještě zdařilejší byl Sauvignon 2010, opět zemský, ale s blízkou budoucností pozdního sběru. Polosuché víno s výraznou kyselinou (9,5 g/l) a s velmi pěknou, charakteristickou vůní (světlé ovoce, černý rybíz, černý bez). V identické, opět ještě malinko neučesané chuti je víno hezky pikantní se svěží kyselinkou, ale také s měkce nasládlou dochutí. V polovině příštího roku se na nás bude krásně usmívat!

Tramín červený ve výběru z hroznů byl naopak trošku starší (ročník 2007). Polosladké víno (26 g/l zbytkového cukru) s příjemnou, trošku jemnější vůní (přezrálý hrozen, růže, bergamot). V chuti byl přece jen poněkud nevýrazný. Nasládlý, zakulacený, málo šťavnatý, a jen s náznakem pikantnosti v závěru.

Ovšem Chardonnay 2009 v pozdním sběru (barrique) si zaslouží potlesk. Rovněž polosladké víno (22 g/l zbytkového cukru, ale šťavnaté a pikantní díky 7,5 g/l kyselin. Ve vůni nazrálé ovoce, vanilkové tóny a minerální stopa (jemný „petrolejový“ závan). Víno, které zrálo 6 měsíců v novém barikovém sudu z francouzského dubu, bylo v chuti lehce nasládlé s výraznější vanilkou přecházející do karamelových tónů v závěru, kde neskrylo jemnou pikantnost. Ještě mladé, ale již nyní elegantní víno s pěkným potenciálem zrání v láhvi. Tak do roka!

A další výborné Chardonnay, tentokrát z ročníku 2008 ve výběru z bobulí, botrytický sběr. Sladké víno (47 g/l zbytkového cukru) zrálo v akátovém sudu. Ve vůní přezrálé ovoce střídaly minerální i živočišné tóny. V těle velmi ovocné, nasládlé, ale zároveň bohatě pikantní jen s lehounkým minerálním a o něco zřetelnějším botrytickým závojem v dochuti. Delikátní specialitka!

Kukvické rosé 2009 je polosuché zemské víno z odrůdy Zweigeltrebe, které voní po lesní směsi (převažují maliny), do které se připletlo rané jablko. Jemně nasládlé, pikantní, poměrně svěží s příjemnou dochutí, v níž kyselinu někdo lehce pocukroval. Myslím, že může chutnat nejen dámám…

Prvním červeným byl jakostní Modrý Portugal 2008, suché víno s příjemnou vůní po tmavých peckovinách a stejně zajímavou chutí, Jediné, co mu schází, je větší hloubka. Bez ní je to jednoduché, ale příjemné víno na běžné pití, zvláště k jídlu, za dobrou cenu.

To ostatně platí i o jakostní Frankovce 2008. Ve vůni i chuti převládají tóny švestek (kompotovaných). Tělo výrazněji pikantní s vyčuhující kyselinkou, ale poněkud tenčí.

Cabernet Moravia 2008 v pozdním sběru lehce poškádlil starší barikový sud. Ve vůni vyzrálé tmavé ovoce. V chuti rovněž, navíc se v lehce kořenitém závěru dere na patro hořká čokoláda. Zakulatit, zakulatit, zakulatit!

Zweigeltrebe 2007 v pozdním sběru poskočilo výš. Ve vůni nazrálá a lehce džemovitá lesní směs (jako u čerstvě upečeného ovocného koláče). V chuti hodně suché a pikantně ovocité. Potřebovalo by však také trochu zbaculatět.

Jubilejní ochutnávka zasluhuje pěknou sladkou tečku. Ta se také dostavila: Sylvánské zelené 2008, ledové víno, mělo 205 g/l zbytkového cukru. Ve vůni stopa medu a sladkokyselý lák s koprem. V krásně sladké, ale atraktivně pikantní chuti medové tóny hladily ocásek s kyselinkou. Přípitkové víno, třeba na počest ochutnávkového jubilea ve Viničním altánu. Skvěle k němu chutnaly sváteční moravské koláčky s ořechovou náplní od paní Čapkové. Hezký pozdrav z Hrušek!

A i po vinné tombole musel „vrcholový tým“ některé vzorky přechutnat. I tentokrát totiž vína hodnotil:

Sylvánské zelené, ledové – 9,2 bodu (z 10 možných), Chardonnay 2009, pozdní sběr – 9 b., Chardonnay 2008, výběr z bobulí – 8,8 b., Zweigeltrebe – 8,6 b., Sauvignon 2010 – 8,4 b., Cabernet Moravia a Sylvánské zelené 2010 – 8,3 b., Tramín červený a Kukvické rosé – 8 b., Modrý Portugal a Frankovka – 7,9 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist