Když Crápula není Drácula

30. 10. 2012

     Španělských vín není nikdy dost – a to platí i o Viničním altánu. Andrej Marek z dovozní společnosti Satisfied, s.r.o. nám letos již podruhé představil vína z několika španělských vinařských oblastí (tedy většinou denominací), mezi nimiž převládala ta (k mému potěšení) z malé (ale zralé) jihošpanělské oblasti Jumilla D.O.
      Celkem jsme ochutnali deset vzorků – jeden bílý, jeden růžový a osm červených, přičemž vstupním vínem bylo Macabeo 2011 z Bodegas Madroňo (Jumilla D.O.). Ovocně-květinové víno ve vůni a chuti, v aroma bylo cítit světlé nazrálé ovoce, ale také minerální a dokonce i živočišný závan. Chuť lehčí, svěží a jemně pikantní. Dobře nás zavínilo.
      Monastrell Rosado 2011 ze stejného vinařství představoval „růžovku” typicky jižního stylu. Plná barva, bohatá vůně i chuť, poněkud vyšší alkohol. Ve vůni převládal jahodový kompot, v chuti nazrálé tmavé ovoce v lehce džemovitém stylu. Růžové víno bohaté, ale jen lehce pikantní.
      Příjemně mne překvapilo první červené – Seis de Luberri 2009 z vinařství Monje Amestoy ve slavné oblasti Rioja D.O.Ca. Barikové víno (6 měsíců), což v této denominaci neodpovídá crianze (jako v jiných oblastech D.O.), ale je to vlastě „jen roble”. Vůně výrazná, bohatá na vyzrálé tmavé ovoce. Chuť měkce ovocná, jemná a pikantní s lehounkými tóny vanilky. „Dámský styl” často typický pro Rioju, ale navíc dostatečně ovocný.
      Ze severu Španělska jsme se přesunuli na jih do vnitrozemí, tedy do oblasti La Mancha, v tomto případě z vinařského hlediska do nedenominační oblasti Vino de La Tierra de Castilla, dnes již označovaná jako I.G.T. Protože červené Multivarietal z Casa de Carril Cruzado bylo z ročníku 2006, toto označení ještě neneslo. Cuvée odrůd Tempranillo (30 %), Cabernet Sauvignon (30 %), Syrah (30 %) a Petit Verdot (10 %) nabídlo ve vůni džemovitou lesní směs. V chuti nazrálé tmavé ovoce, opět plné marmeládových tónů, navíc až s náznakem sušených plodů. Uhlazené víno, které je nyní na svém vrcholu, zrálo po odrůdách samostatně 10 měsíců v bariku, teprve poté bylo sceleno.
      A zpět na sever do Navarry D.O., konkrétně do Bodegas Ochoa za zdařilým vínem 8a Mil Gracias 2008 z odrůdy Graciano. Ve vůni tmavá lesní směs a decentní stopa vanilky. V chuti suché, ovocné se zřetelnými tříslovinami a jemnými tóny dubového dřeva po devítiměsíčním zráni v použitém bariku.
      Šli jsme výš v kvalitě, ale níž v zeměpisné poloze! NDQ Crianza 2008 z vinařství Vinedos del Quorum z oblasti Jumilla D.O – víno z odrůdy Monastrell zrálo 12 měsíců v bariku (70 % francouzský a 30 % americký dub). Ve vůni tmavé ovoce, stopa kůže a čokolády. V chuti vyzrálé tmavé ovoce, uhlazené sládnoucí třísloviny, lehce pikantní v dochuti, v níž nechybí ani čokoládové tóny.
      Následovalo víno z relativně vzácné odrůdy Petit Verdot (alespoň jako samostatné víno) z vinařství Casa de Carril Cruzado, a to z ročníku 2006. Ve vůni vyzrálé tmavé ovoce se stopou kůže a špetkou hořké čokolády. Chuť ovocná, uhlazená s jemným tříslem a lehounkými květinovými tóny. Hodně nazrálé víno, které je nyní v optimální kondici.
      Mým oblíbencem se stalo víno Crápula 2008 z vinařství Vinos Crápula (Jumilla D.O.). Deklarovaný stoprocentní Monastrell s vůní tmavého ovoce, jemné vanilky a delikátního koření. Chuť ovocná, vyzrálá, s jemnou tříslovinou. Příjemně pikantní v závěru na patře. Víno z velmi starých keřů (přes 70 let) zrálo 12 měsíců v bariku a bylo dubem měkce políbeno. Tedy žádný vinný Drákula!
      Velkým konkurentem Crápuly byla Gran Reserva 2005 z Bodegas Ochoa v oblasti Navarra D.O. Cuvée odrůd Tempranillo (55 %), Cabernet  Sauvignon (30 % a Merlot (15 %) zrálo 24 měsíců v bariku a 36 měsíců v láhvi. Ve vůni džemovitá lesní směs (náznak griotkových tónů) a stopa oříšků.  Chuť bohatá, uhlazená a plná vyzrálého ovoce. Dostatek sladkých taninů, prostě krásná práce s barikem.
      Závěrečná sladká tečka byla z Vinos Crápula – Crápula Dulce 2010. Výrazně sladké víno (kolem 250 g/l zbytkového cukru) z odrůdy Monastrell. Ve vůni bohaté tóny griotky. Chuť sladká, plná tmavého ovoce, především v sušené formě. Víno zrálo 5 měsíců v bariku a nabídlo příjemnou alternativu slámových vín, nebo také portského.
     Sladký závěr za příjemným španělským večerem. A jak vína hodnotil „vrcholový tým”? Takto:
     Gran Reserva Bodegas Ochoa – 9 bodů (z 10 možných), Crápula – 8,9 b., Petit Verdot – 8,8 b., NDQ Crianza – 8,7 b., Multivarietal a Mil Gracias – 8,6 b., Crápula dolce a Seis de Luberri – 8,5 b., Monastrell Rosado – 8 b. a Macabeo – 7,9 b.
     Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist