Labužnický ročník 2015! (MILLÉSIME 2015, LE GOURMAND !)

29. 3. 2016

Klima bylo v roce 2015 značně neobvyklé, ale umožnilo zrod ročníku s velmi vysokou kvalitou: vyváženého, elegantního a labužnického.

Teplé jaro se stejnoměrným kvetením révy a hodně teplé měsíce červen a červenec přiměly révu až k bláznivému růstu (nezapomeňme, že je to liána). Více než obvykle si réva uměla poradit s využitím vody získané srážkami v zimě.
Od poloviny července jsme my vinaři, kteří pochodujeme po vinici s nožem v ruce, mohli sledovat
v bobulích vinné révy jadérka, která světlala – což je známka již začínajícího zrání.

Až do konce měsíce července přetrvávalo suché a teplé počasí.

Začátkem srpna se počasí začalo měnit. Nebyl to zrovna nejlepší měsíc pro ty, co měli dovolenou na pláži. Ne úplně katastrofický, ale relativně chladný a vlhký.
Réva zpomalila svůj růst, uklidnila se. Nastaly podmínky příznivé pro vyjádření aromatu našich odrůd a umožnily révě, aby netrpěla v srpnu nadbytkem slunce, které jí může způsobit šok.

Od začátku září až do konce října bylo počasí velmi příznivé pro zrání hroznů, ve dne slunce, v noci chladno. Několik bouřek (bez krup!) přišlo ohlásit začátek podzimu.

Sklizeň nakonec proběhla později, než bylo předpokládáno. Využili jsme ideální podmínky pro zjemnění taninů ve slupce. Jadérka byla hnědá a křupala v zubech, měla oříškovou chuť.

Hrozny zůstaly naprosto zdravé a výsledné víno bude vyjádřením této aromatické i chuťové čistoty. Z prvních ochutnávek mám dojem jako by chuť bobulí přímo explodovala v ústech. Barva je sytá, harmonie vynikající: stupeň alkoholu nižší než v roce 2010, kyselina dostatečně umírněná, ale je přítomná. Nakonec taniny : pěkné, zaoblené, sametové a finále je husté a svěží.

Hubert de Boüard
 

TOPlist