Mistrovská paleta z Mistřína (Svatobořic)

12. 10. 2010

Když z Mistřína, tak mistr. Vinař Josef Dufek starší ze Svatobořic-Mistřína nám opět po roce představil velkou paletu z ještě větší nabídky svých vín. Bylo jich patnáct včetně tří prémiových vzorků, kter0 teprve čekají na nalahvování.

Nebylo tedy jednoduché udržet v optimální kondice chuťové pohárky – tedy až do finiše. Nicméně s pomocí členů „vrcholového týmu“ se pokusím sestavit sice stručné, nicméně upřímné hodnocení ochutnávaných vín.

Vstup byl příjemné, řekl bych nadstandardní. Neuburské 2008 v pozdním sběru bylo hezky suché, ale zároveň zakulacené o bohatě ovocné. Převládala hruška, možná i angrešt. Laskavé pití na celý večer!

Veltlínské zelené 2008 v pozdním sběru bylo ještě suché, ale s vyšším zbytkovým cukrem (5,2 g/l). Ovocně-květinové, měkce pikantní a lehounce nasládlé. Tradiční kořenitost nebyla tak zřetelná. Opět pití na celý večer.

Sauvignon 2009 ve výběru z hroznů z mutěnické vinice Úlehle měl výrazně vyšší zbytkový cukr (15,5 g/l) a zaujal bohatou vůni (přezrálý banán, ananas). V chuti byl nasládlý, jemně pikantní se stopou černého rybízu v závěru.

Tramín 2008 ve výběru z hroznů byl překvapivě suchý s vyrovnaným poměrem zbytkového cukru a kyselin (kolem 5 g/l). Ve vůni náznak muškátu, růže a jemné koření. V těle lehký, elegantní a jemně pikantní. Vyvážený tramín se sladkým citrusovým ocáskem.

Tradičně pěkný byl Dufkův Hibernal. Ochutnali jsme ročník 2009 ve výběru z hroznů. Polosuché víno s vůni citrusů a černého bezu na ovocném základě. V těle šťavnatý, lehce nasládlý a velmi pikantní s tóny sladkého grepu a černého bezu v dochuti.

Ještě o něco výš šlo Rulandské bílé 2009 ve výběru z hroznů. Polosladké víno s pěknou vůní po ranném jablku a ananasu. V těle rozkošně pikantní, šťavnaté a zároveň jemné a neskrývaně delikátní. Velké pohlazení od tohoto extraktivního vína z velmi staré vinice (přes 50 let).

Prvním červeným byl Cabernet Sauvignon 2008 v pozdním sběru. Víno s vůní i chutí tmavých peckovin zrálo v ležáckém tanku. Pikantní, ale nepříliš plný moravský cabernet. Maximálně se může ležením malinko zakulatit…

Dornfelder 2009 ve výběru z hroznů (!!!) byl jiná třída. Ve vůni višně v čokoládě, v těle korpulentní, ale uhlazený s delikátními sladkými tříslovinami. Nechyběla ani jemňounká pikantnost. Víno jaké na Moravě z této odrůdy ochutnáme nepříliš často.

A další vinná krása v červeném – André 2009 ve výběru z hroznů (!!!). Ve vůní tmavé ovoce, živočišné a čokoládové tóny. Krásně a hlavně perspektivně stavěné tělo: výrazné červené ovoce, pikantnost, zřetelné, ale nesvíravé třísloviny. Víno s velkou perspektivou.

Jedním z vrcholů večera byl Neronet 2009 ve výběru z hroznů, což je v našich poměrech rozhodně unikát. Polosuché a velmi extraktivní víno (30,5/l bezcukerného extraktu). Ve vůni i chuti tmavá lesní směs. V těle macaté, zakulacené s jemnou tříslovinou v dochuti.

Po excelentním Neronetu to neměl divoký Alibernet 2009 v pozdním sběru rozhodně lehké. Ostřejší vůně (černý rybíz, sušená zelená paprika, pepř). V neméně drsné chuti převládá tmavá lesní směs, kterou přitvrzují zelená paprika a pepřové tóny. Dochuť pikantní, která naznačuje dobrou perspektivu vína po minimálně dvouletém ležení v láhvi. Chlapské víno k pořádnému masu!

Nebývá zvykem ochutnávat „růžovku“ ve výběru z bobulí. Rulandské modré, polosladké víno s originální vůní kompotovaných jahod a minerálů, zrálo 2 měsíce v novém bariku. Tělo plné, sladší a ovocně-minerální. Fajnové víno s příjemně pikantní dochutí je v těle krásně vyvážené. Klidně lze vypít i několik skleniček, ale je nutné víno poněkud podchladit. Pak je to letní delikatesa!

Nakonec tři bílé, ještě nenalahvované prémie. Všechny jsou opravdu nadstandardní. Aurelius 2009 ve výběru z hroznů byl polosuchý s krásnou vůní vyzrálého sladkého grepu. V chuti jemně nasládlé, šťavnaté a bohatě ovocité víno (sladký grep a černý rybíz). Fajnová záležitost!

Sauvignon 2009 ve výběru z hroznů patřil rozhodně k absolutní špičce večera. Polosladké víno ze svatobořické vinice Tabule mělo krásnou broskvovou vůni. Ve sladším těle s bohatým ovocným základem (přezrálé broskve) vynikají atraktivní tóny černého rybízu. Delikatesa, byť na můj vkus trošku sladší.

A do třetice další špica – Rulandské šedé ve výběru z hroznů. Opět polosladké víno (19,2 g/l zbytkového cukru) s bohatou vůní tropického ovoce a s příjemnými minerálními tóny. V bohatém těle vyzrálé ovoce, minerály a pikantnost. Na patře v závěru laská příjemně delikátní kyselinka.

To byl definitivní závěr opravdu bohatého večera s nesmírně sympatickým vinařem. To ostatně konstatovalo i hodnocení „vrcholového týmu“. Zde je:

Neronet 2009 – 9,3 bodu (z 10 možných), Sauvignon 2009 ve výběru z hroznů (Svatobořice) – 9,2 b., Aurelius – 9,1 b., Rulandské bílé, André a Rulandské šedé – 8,9 b., Alibernet a Dornfelder – 8,8 b., Rulandské modré rosé – 8,7 b., Sauvignon 2009 ve výběru z hroznů (Mutěnice) a Tramín – 8,6 b., Hibernal – 8,5 b., Veltlínské zelené 8,3 b., Neuburské 8,2 b. a Cabernet Sauvignon 2008 – 8 bodů.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist