Nejen sladké polibky z Andalusie

10. 1. 2011

Sladký předvánoční večer s víny z jižního Španělska – Andalusie – jsme si po roce zopakovali díky Magdaléně Gulové a Dagmar Juríkové z dovozní společnosti eSolution company, s.r.o. Celkem jsme ochutnali čtyři vína sherry z vinařství Marques del Real Tesoro (D.O. Jerez) a šest vín malaga z vinařství Bodegas Quintapeňas (D.O. Málaga). Některé hosty možná překvapila skutečnost, že tři ze čtyř ochutnávaných sherry byly suché (4 g/l zbytkového cukru). Zato malagy si to v cukru rozhodně vynahradily. Takže závěr večera s milými průvodkyněmi měl podobu krásné, nicméně permanentně velmi sladké tečky.

Zahájili jsme suchým sherry Fino Real Tesoro Palomino. Ve vůni i chuti kombinace ovoce, květin a mandlových tónů. Opatrný vstup do světa chuťově bohatých vín sherry a malaga.

Vrcholem elegance, kterou vždy ocení milovníci exkluzívních suchým sherry, je víno Del Principe Amontillado Muy Viejo, stoprocentní Palomino, které zrálo minimálně 17 let v sudu. Víno s nesmírně bohatou vůní (med, hrozinky, datle, vanilka) a nádhernou, velmi delikátní chutí, v níž se však neobjeví očekávané sladké tóny. Sherry pro skutečné fajnšmekry, které si málokdo zamiluje hned po prvním doušku. Ale pak se stane jeho velkou láskou. Zahřeje, polaská a nikdy nezradí…

Další sherry, Oloroso Almirante, směs odrůd Palomino (85 %) a Pedro Ximénez (15 %) mělo zatím nejtmavší barvu a po téměř „nasládlé“ vůni (hrozinky, datle, fíky) následovala suchá, nicméně lehce zakulacená chuť sušeného ovoce a jemných mandlových tónů.

Čtvrtým vínem jsme si odskočili do oblasti Málaga za sladkým vínem Pajarete Cream Noble 3 Aňos (70 g/l zbytkového cukru). Víno z odrůd Pedro Ximénez (80 %), Moscatel 19 % a Rome (1 %).

Víno nabídlo ve vůni hrozinky a další sušené plody (hlavně fíky a datle). V sladké, nikoliv však přesládlé chuti jsme mohli pocítit laskavou chuť sušeného ovoce, které nechyběly jemně pikantní tóny.

A po relativně málo sladkém vínu z Málagy jsme ochutnali „sladkou bombu“ v podobě sherry Real Tesoro Pedro Ximenez (400 g/l zbytkového cukru). Víno tmavé barvy, které se takříkajíc táhlo, představuje koncentrát hrozinek, datlí a fíků ve vůni i chuti. Mělo by se pít po kapkách, skvělé je na vrcholcích kopečků jogurtové zmrzliny.

Jediným suchým vínem z Málagy byla Málaga Seco Sol Salero Solera Noble. Vyšší alkohol (18 %), 4 g/l zbytkového cukru a stoprocentní odrůda Pedro Ximenez. Ovocně-mandlová vůně, v chuti náznak lehké sladkosti, ovoce, mandle a jemná hrozinková stopa v dochuti. Suché, nicméně laskavě zakulacené víno.

Junkito Pale Cream byla malaga s nejlepším poměrem cena/výkon. Stoprocentní Moscatel, 15 % alkoholu a 70 g/l zbytkového cukru. Krásná ovocně-muškátová vůně. Identické v jemné a příjemně sládnoucí chuti. V závěru nechybí pikantní tóny, které činí z této malagy příjemně osvěžující víno.

Sladčí (150 g/l zbytkového cukru) byl další přírodně sladký čistý muškát – Quitapenas Plata Moscatel Málaga. O něco bohatší ve vůni (navíc stopa sušených meruněk). V chuti plnější, ale méně pikantní – a opět s dotykem sušeného ovoce (především meruněk).

O něco méně sladká, nicméně „klasická“ malaga bylo víno Málaga Sweet Forrada z odrůd Pedro Ximénez a Moscatel. Zrálo 6 měsíců v dubovém sudu, a v chuti se představilo koncentrovaným sušeným ovocem a vanilkou. Ve vůni opět směs sušeného ovoce, ale s přídavkem koření a bylin s jemnou hořčinkou v dochuti.

Předposledním a možná nejlepším ze sladkých vín Málaga byly „Kristovy slzy“ – Quitapenas Lagrim Lagrima Christi. Směs odrůd Pedro Ximénez (90 %) a Moscatel (10 %) měla 150 g/l zbytkového cukru, 16 % alkoholu a bohatou vůni medu a sušeného ovoce. V chuti příjemně nasládlé sušené ovoce s jemně pikantním závěrem. Sladká elegance!

O opravdu sladký finiš se postarala další malaga – Málaga Oro Viejo Trasaňejo 5 aňos. Ve vůni sušené ovoce, hrozinky, stopa čokolády a karamelu. V plné chuti sladké (190 g/l zbytkového cukru) víno s převahou vanilky, karamelu, hrozinek a samozřejmě čokolády. Velmi delikátní sladká tečka, třebaže s hutností sherry Pedro Ximénez se to srovnat nedá.

Přiznám se, že v tuto chvíli se mi prsty trošku lepily ke skleničce. Tak jsem poněkud přechutnal své milované suché sherry Amontillado Del Principe. Téměř minimální zbytkový cukr mi opravdu nepřekážel.

A jak dopadlo hodnocení „vrcholovým týmem“? Takto:

Málaga Sweet Forrada a Málaga Oro Viejo – 9,1 bodu, Sol Salero Seco a Lagrima Christi – 9 b., Amontillado Del Principe, Junkito Pale Cream a Moscatel Plata – 8,9 b., Pedro Ximénez a Pajarete Cream – 8,8 b., Oloroso Almirante – 8,7 b. a Fino Tesoro Palomino – 8,1 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist