Paleta zdařilých „čtrnáctek”

26. 10. 2015

      Pro již tradiční podzimní degustaci vín z Vinařství Waldberg Vrbovec ve Viničním altánu připravil Václav Beran, zástupce vinařství, deset bílých vín, všechna z ročníku 2014. A musím konstatovat, že vína patřila absolutně k tomu nejlepšímu, co jsme letos ve Viničním altánu z tohoto ročníku ochutnali. Pochopitelně moravská!
      Vstupním vínem byl jakostní Müller Thurgau, výrazně suché víno s ovocně-muškátovou vůní. V chuti téměř identické, jen se zřetelnějšími minerálními tóny. V závěru bylo víno opravdu pikantní. Příjemné zavínění!
      Následovalo kabinetní Sylvánské zelené, opět suché s vůní vyzrálých světlých peckovin. Chuť bohatší, převládala kombinace světlého ovoce, květin a bylin. Nechyběla lehounká mineralita a zřetelná byla i jemná pecičková hořčinka v závěru na patře. Poměrně extraktivní víno z viniční trati Dívčí hora.
    Následovala tři Vína originální certifikace (VOC) Znojmo. Nejprve Ryzlink rýnský, suché víno s výraznou kyselinou (8,2 g/l). Ve vůni světlé peckoviny, stopa citrusů a náznak lipového květu. V chuti velmi pikantní, ovocný a šťavnatý ryzlink, který musí ještě nějaký ten rok ležet v láhvi.
     Veltlínské zelené bylo již nyní o poznání vstřícnější. Postaral se o to nepochybně i poměr zbytkového cukru a kyseliny ( 4,4 g/l a 5,7 g/l). Ve vůni ovocně-minerální s lehounkým máslovým „štychem”. V chuti měkce ovocné, především světlé peckoviny, plnější a decentně kořenité (náznak pepřových tónů). Pro mne asi nejlepší víno večera – hrozny pocházely ze Slunného vrchu.
      Sauvignon byl na hranici suchého a polosuchého vína s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (8,2 g/l a 8,1 g/l). Ve vůni kombinace broskví a angreštu s velmi vzdáleným dotykem černého rybízu. V chuti světlé ovoce a lehký černý rybíz. Tělo velmi šťavnaté a pikantní. Pěkně extraktivní víno – 25,2 g/l bezcukerného extraktu.
      Líbil se mi také Tramín červený v pozdním sběru. Suché víno s trošku vyšším zbytkovým cukrem (6,8 g/l) a s bohatou kyselinou (7,4 g/l). Vůně jemnější, klasicky „tramínová”. Stejně tak chuť, v níž se objevují i citrusové tóny. Plné víno s delší dochutí, bohatě extraktivní (27,8 g/l bezcukerného extraktu). Velmi příjemné víno pro dámy i pány, klidně i na delší pití.
      Následující vína byla již výrazně sladší. Jakostní Rulandské bílé bylo polosladké, ale díky vysoké kyselině (8,8 g/l) pocitově spíše polosuché. Ve vůni nazrálé světlé ovoce v jemném máslovém závoji. Chuť spíše ovocně-květinová, , možná trošku lehčí, ale jemně máslová. Hrozny pocházely z viniční trati Ořechový vrch.
     Možná až příliš „nabušený” byl polosuchý Hibernal v pozdním sběru. Velmi výrazná vůně černého rybízu a posečených kopřiv na ovocném základě. Bohatá, prakticky identická chuť (navíc černý bez), lehce nasládlé, pikantní s jemnou grepovou hořčinkou v koncovce. Mimořádně vysoký bezcukerný extrakt – 29,2 g/l. Více než 2 deci bych si však nedal.
      O poznání sladší bylo polosladké Chardonnay v pozdním sběru. Ve vůni i chuti výrazně ovocné, jižní plody, ale i hutný jablečný mošt. V chuti nasládlé, šťavnaté s pikantním závěrem.
      Poslední víno, a sladká tečka: jakostní Rulandské šedé, sladší víno (32,3 g/l zbytkového cukru), ale také s bohatou kyselinou (8 g/l) a nižším alkoholem (10,5 %). Ve vůni vyzrálé světlé ovoce. V chuti identické, především peckoviny, nasládlé a měkce pikantní. Víno s vyšším bezcukerným extraktem (26,9 g/l) pochází z viniční trati Ořechový vrch v Dyjákovičkách.
      „Vrchový tým” byl tentokrát početně velmi oslaben. Takto hodnotil ochutnávaná vína:
Veltlínské zelené VOC – 9 bodů (z 10 možných, Tramín červený – 8,9 b., Sauvignon VOC a Ryzlink rýnský VOC – 8,8 b., Hibernal – 8,7 b., Sylvánské zelené a Chardonnay – 8,6 b., Rulandské šedé a Rulandské bílé – 8,5 b. a Müller Thurgau – 8,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist