„Panenská vína“ na závěr roku

8. 1. 2010

Předvánoční prezentace vín z rodinného Vinařství Grmolec z Hovoran byla poslední a zároveň již 98 degustací ve Viničním altánu v uplynulém roce. Tím uzavřela šestou sezonu řízených ochutnávek vín na historické vinici Gröbovka.

Otec a syn Grmolcové nám představili devět vín ze svého malého a svým způsobem i mladého vinařství, o němž v příštích letech ještě hodně uslyšíme. A doufám, že i ochutnáme.

Ocenili jsme nejen atraktivní adjustáž lahví, převážně v rodinném „retro stylu“, ale také kvalitu vín. Všechna byla z ročníku 2008. Mne hlavně potěšily aromatické odrůdy – Hibernal, Tramín, Muškát moravský a Sauvignon.

Vstupní Rulandské šedé v jakostním provedení bylo polosuché s ovocně-minerální vůní. Víno z panenské sklizně mělo v těle zřetelné minerální a snad i živočišné tóny. V chuti svěží a pikantní, nicméně málo atraktivní díky poněkud potlačené ovocné složce.

Jakostní Sauvignon z trati Staré hory byl rovněž z panenské sklizně, cukernatost moštu odpovídala pozdnímu sběru (22° NM). Suché víno, bylo ve vůni i chuti výrazně ovocně-minerální (broskve, meruňky), dost pomalu se otevíralo, potom však ukázalo vstřícné a extraktivní tělo.

Polosuchý Hibernal v pozdním sběru (10 g/l zbytkového cukru) voněl po vyzrálém hroznu (až muškátový), meruňkách a broskvích. V těle byl lehce zakulacený, ovocný a pikantní. V malinko kratším, ale velmi intenzivním závěru byly rozpoznatelné příjemné minerální tóny.

Velmi mne potěšil Tramín v pozdním sběru. Suché víno z panenské sklizně mne oslovilo atraktivní vůní (exotické liči, růže, pomerančová kůra) a bohatou, krásně harmonickou chutí, v níž převládaly tóny sladkého grepu a pomeranče. Příjemné, doslova elegantní víno s lehkou svěžestí.

Příjemná byla také další „voňavka“ – jakostní Muškát moravský (panenská sklizeň, cukernatost v moštu 22° NM). Ve vůni zralý hrozen a grepové tóny. V chuti se mi zdál spíše ovocný, jemně pikantní s lehkou kořenitostí v dochuti, která nesla stopu decentní hořčinky.

Následovalo známkové jakostní víno Denise Rosé z odrůdy Zweigeltrebe, polosladké víno, které se otevíralo velmi pomalu ve vůni i chuti. Po chvíli jsem cítil peckoviny, které přecházely do lesní směsi v kombinaci s lehkou mineralitou. V chuti jemně nasládlé v lehkém minerálně-kořenitém kabátku. Pomalu odkrývalo své poněkud boubelatější tělo.

Prvním červeným bylo jakostní Rulandské modré s lehkým zbytkovým cukrem (5,5 g/l). Ve vůni kompotovaná lesní směs s vyčuhujícími jahodami. V chuti spíše jemné peckoviny, nicméně ani lesní směs zcela nezmizela. Uhlazené, příjemně pikantní víno se zřetelnou „džemovitostí“. V lehce kořenité dochuti mne potěšila jemná třešnička.

Jakostní Dornfelder z panenské sklizně byl suchý a voněl po kompotovaných peckovinách (třešeň, višeň). V téměř identické chuti byl měkce ovocný, příjemně pikantní s delikátním vanilkovým „štychem“. V dochuti byla poměrně zajímavá kořenitá stopa.

Na závěr jakostní Cabernet Moravia, suché víno, rovněž z panenské sklizně. Ve vůni peckoviny, špetka pepře a papriky. V chuti kořenitý, pikantní s klasickými zelenými (paprikovými) tóny v dochuti. Poměrně extraktivní víno, které se v láhvi ještě zlepší.

Vína z velmi malých šarží, navíc mnohá z panenské sklizně, ještě zcela nevypovídají o skutečných kvalitách hovoranského vinařství, nicméně mnohé již naznačují. Více očekávám od vín ze sklizně 2009 – tam se vše ukáže. Tím spíše, že tento ročník byl jedním z nejzdařilejší v uplynulém desetiletí. Takže se těším na nová vína od Grmolců, protože těch pár z ročníku 2008 jsem již o svátcích „zmařil“.

Takto hodnotil vína „vrcholový tým“:

Tramín – 8,8 bodu (z 10 možných), Hibernal – 8,6 b., Dornfelder a Cabernet Moravia – 8,5 b., Sauvignon – 8,4 b., Rulandské modré – 8,3 b., Denisé Rosé – 8,2 b., Muškát moravský – 8,1 b. a Rulandské šedé – 7,9 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist