Pěkné novinky v bulharské „desítce”
12. 2. 2019
Na v pořadí již devátou ochutnávku špičkových bulharských vín ve Viničním altánu připravil jejich dovozce Georgi Ivančev nejen tradičně žádanou „klasiku”, ale také několik atraktivních novinek.
Novinkou bylo například jediné bílé víno večera – Bulgarian Heritage 2017 z bulharské odrůdy Dimyat. Výrazně aromatické víno (vyzrálé jižní ovoce) s jemnými minerálními tóny. V chuti identické, šťavnatá a poměrně pikantní. Pěkný vstup.
Prvním z devíti červených vín byla opět novinka – Contour 2017 z odrůdy Pinot Noir. Velmi „čisté” ovocité víno, které poznalo pouze nerez. Přes vyšší alkohol (přes 14 %) působilo svěžím a elegantním dojmem. Ve vůni jemně džemovité a lehounce kořenité tmavé ovoce s delikátní čokoládovou stopou. V chuti připomínající džem z lesních plodů bylo víno uhlazené s lehounce nasládlými a jemnými tříslovinami. A také s malinko pikantním ocáskem. Krásné víno na delší pití.
Třetím a posledním vínem z vinařství Karabunar Estate bylo Via Vinera Rubin 2016. Víno z tohoto bulharského šlechtěnce (vznikl křížením Syrahu a Nebbiola) vonělo po tmavém ovoci, jemné čokoládě a dotyku dřeva. V plnější chuti bylo cítit vyzrálé tmavé ovoce, jemně uhlazené a měkce pikantní v závěru na patře. Víno zrálo 6 měsíců ve dvouletém bariku.
Následovalo pět vín z Katarzyna Estate. Prvním byl Cabernet Sauvignon 2017 z řady Mezzek s vůní lesní směsi a jahodového džemu. V chuti téměř nasládlé tmavé ovoce, uhlazené a lehce džemovité. Výrazně extraktivní víno.
Mavrud 2017 z řady Cheval Katarzyna mi chutnal o něco víc. Hezky elegantní Mavrud, který někdo označuje za „dámský”. Ve vůni lehounce kořenité tmavé ovoce. Rovněž tak v uhlazené a jemně nasládlé chuti s delikátní pikantností v koncovce. Víno, které zrálo 6 až 8 měsíců v bariku mělo rovněž nepřehlédnutelný extrakt.
Ze stejné řady byl také Syrah 2017. Ve vůni tmavé ovoce, jemný džem a lehounká živočišná stopa (kůže). Chuť bohatě ovocná, uhlazená, plná a bohatá na sládnoucí třísloviny. V závěru jsem cítil lehounkou čokoládovou stopu. Víno potřebuje ještě alespoň rok ležet v láhvi.
Vrátili jsme se opět k řadě Mezzek, a bylo to cuvée Cabernet Sauvignon & Mavrud 2017 se zřetelnější převahou druhé odrůdy. Ve vůni tmavé ovoce s lehce džemovitou stopou. Také v chuti nazrálé tmavé ovoce se sladkými tříslovinami a s malinko pikantním ocáskem. Opět pěkně extraktivní víno.
Nesmírně zajímavou novinkou bylo cuvée Calisto 2017 (Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc), BIO produkce z vinařství Katarzyna Estate. Víno ve „stylu Bordeaux” vonělo po jemně kořenitém tmavém ovoci. V plné chuti bohaté na tmavé ovoce, jemně nasládlé s ještě zřetelnými tříslovina v delším, měkce pikantním závěru. Ještě mladé víno, které ležením rozhodně zkrásní.
Na závěr dvě „stálice” z degustací bulharských vín, obě z vinařství Domaine Bessa Valley. Prvním, a zřejmě nejlepším vínem večera bylo DUO by Enira 2016 (Merlot & Syrah). Ve vůni vyzrálá lesní směs. V chuti jemně džemovité tmavé ovoce, uhlazené a elegantní. Víno zrálo 12 měsíců v bariku (dvouletý).
Posledním vínem byl Petit by Enira (Merlot) 2015. Ve vůni jemně džemovité tmavé ovoce. Také v chuti bohatě ovocné s lehkou stopou džemu, šťavnaté a měkce pikantní. Toto víno patřilo mezi úzkou špičku večera.
Tentokrát opět téměř kompletní „vrcholový tým” takto štědře ocenil vybraná bulharská vína:
Petit by Enira – 9,1 bodu (z 10 možných), Calisto a Petit by Enira – 9 b., Cheval Katarzyna Mavrud a Cheval Katarzyna Syrah – 8,9 b., Contour Pinot Noir, Via Vinara Rubin, Mezzek Cabernet Sauvignon a Mezzek Cabernet Sauvignon & Mavrud – 8,8 b. a Bulgarian Heritage Dimyat – 8,3 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý