Portugalsko – krása nejen v portském!
8. 4. 2011
Kdo navštívil loňskou ochutnávku skvělých piemontských vín z rodinného vinařství Alfonso Boeri, ten se musel těšit také na vína portugalská, která rovněž dováží František Šamla prostřednictvím své společnosti AVP Praha, s.r.o. Jedenáct vzorků z vinařství Monte Novo e Figueirinha z jihoportugalské vinařské oblasti Alentejano, jen potvrdilo stále zřetelnější skutečnost, že klasické tichá vína z této země na Pyrenejském poloostrově jsou rok od roku kvalitnější. A navíc vynikají velmi pěkným poměrem cena/výkon. A co možná někoho překvapilo, platí to také pro vína z bílých odrůd.
Pěkně jsme se zavínili nikterak mladým vínem Herdade das Fontes 2004. Ve vůni i chuti již zřetelně nazrálé víno, které je na pomalé cestě ze svého vrcholu. Víno „ryzlinkového typu“, kupáž z několika domácích odrůd. Ve vůni nazrálé ovoce, minerální tóny, stopa medu i citrusů. V chuti identické, lehce pikantní s jemnou „petrolejovou“ stopou v uhlazené dochuti.
Další kupáž tří odrůd s obchodní značkou Amnesia, ročník 2009, působila o něco sofistikovanějším dojmem. Zatím ještě mladé víno potenciálem několika let předvedlo ve vůni kombinaci nazrálého ovoce a minerálního „štychu“. V chuti zřetelně pikantnější s lehounkým (zpočátku) živočišným závanem. V dochuti pak spíše minerální tóny. Ideální víno pro kvalitní gastronomii.
Skvělým poměrem cena/výkon se mohlo pochlubit víno Herdade da Figueirinha Reserva 2008. Kupáž odrůd Roupeiro a Antao Vaz. I toto víno nabídlo ve vůni nazrálé světlé ovoce s lehkým minerálním závojem. V chuti citrusy, minerální tóny a výrazná pikantnost.
Jedním z nejlepších vín večera bylo bílé Fonte Mouro Colheita Seleccionada 2005 z odrůdy Antao Vaz. Zrálo šest měsíců v barikovém sudu a nabídlo bohatou škálu vůní (přezrálé ovoce, máslové a jemné minerální tóny) a chutí (citrusy, máslovost, minerály, delikátní vanilky. Bohaté, „macaté“ víno s delší dochutí. V tomto směru Reserva představuje výborný ročník.
Prvním červeným bylo víno s obchodním názvem Amnesia z ročníku 2009. Cuvée tří odrůd (Aragonez, Syrah a Touriga Nacional) vonělo po tmavé lesní směsi. V pikantní chuti bylo bohatě ovocné, lehce džemovité s dotykem hořké čokolády. Dobře pitelné, již vyzrálé víno za přijatelnou cenu.
S lepším poměrem cena/výkon se představilo následující víno Herdade da Figueirinha Reserva 2006. V tomto případě cuvée odrůd Trincadeira, Aragonéz, Aliacente Bouschet, Alfrocheiro a Cabernet Sauvignon. Ve vůni tmavé lesní plody, stopa vanilky a čokolády. V chuti identické, pěkně vyzrálé a již uhlazené se sládnoucími tříslovinami v jemně pikantní dochuti. Bez ohledu na vanilkové tóny však překvapilo, že víno zrálo pouze v nerezu.
Po sérii cuvée následovala čtyři odrůdová vína. Nejprve Herdade da Figueirinha Cabernet Sauvignon 2005. Moc pěkná vůně nazrálého tmavého ovoce na čerstvě upečeném koláči. V chuti obdobné se zřetelnější stopou černého rybízu. Již výrazně uhlazené s lehkým džemovitým stylem. Víno zrálo ve velkých nerezových tancích.
Herdade da Figueirinha Pinot Noir 2006 působil již malinko přezrále, jak ve vůni (džemovitá tmavá lesní směs, především ostružiny) i v chuti (identické). Nicméně díky výrazné uhlazenosti v bohaté ovocné chuti bylo víno stále ještě dobře pitelné, třebaže očekávaná pinotová jiskra byla již tatam. Víno zrálo nejprve ve velkých nerezových tancích a poté 6 měsíců v barikovém sudu z francouzského dubu. Mělo by se vypít nejpozději do roka.
Rozhodně nejlepší z odrůdových vín bylo Herdade da Figueirinha Syrah 2006, které zrálo pouze v nerezu. Mělo výrazně vyšší alkohol (14,5 %), ale z těla nevyčuhoval. Naopak vůně byla bohatě ovocná s lehkým náznakem kořenitých tónů, v chuti opět bohatě nazrálého tmavého ovoce se špetkou koření a zřetelnými, nicméně krásně sládnoucími tříslovinami.
Následující a poslední odrůdové víno večera mělo být pro mne nejlepším z této řady, nicméně malinko zaostalo za syrahem. Herdade da Figueirinha Touriga Nacional 2006. Opět vyšší alkohol (14 %), ve vůni vyzrálé tmavá lesní směs a lehká živočišnost. V těle plné, hodně ovocné a uhlazené. Nicméně v dochuti příjemně pikantní, nicméně proti předchozímu vínu bylo poněkud utlumenější. I toto víno zrálo pouze v nerezu.
Vrcholem večera bylo bohaté červené víno Fonte Mouro Reserva 2004. Cuvée odrůd Trincadeira, Aragonéz, Aliacente Bouschet, Alfrocheiro a Cabernet Sauvignon z výborného ročníku zrálo nejprve v nerezu a potom 12 měsíců v nových barikových sudech z francouzského a amerického dubu. Ve vůní krásná tmavé peckoviny (třešně, višně), v těle bohatě ovocné, měkce pikantní s příjemně uhlazenými, sládnoucími tříslovinami. Velmi elegantní a bohaté v dochuti.
Rozhodně chutnalo i členům „vrcholového týmu“. Tady je jeho hodnocení:
Fonte Mouro Reserva – 9,2 bodu (z 10 možných), Herdade da Figueirinha Syrah a Fonte Mouro Colheita Seleccionada – 9,1 b., Herdade da Figueirinha Cabernet Sauvignon – 8,9 b., Herdade da Figueirinha Touriga Nacional – 8,8 b., Herdade da Figueirinha Pinot Noir – 8,7 b., Herdade da Figueirinha Reserva – 8,5 b, Amnesia, vinho tinto – 8,4 b., Amnesia vinho branco – 8,1 b. a Herdade das Fontes – 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý