Potěšení z veltlínů a ryzlinků

11. 10. 2018

     Další krásnou ukázku rakouských a německých vín nám ve Viničním altánu po roce opět připravil jejich dovozce Václav Chochola. Byla to vína z rakouských vinařství v oblastech Wagram a Burgenland, z Německa pak z Rheingau, Mosely a Pfalze.
      Ochutnali jsme celkem dvanáct vín, sedm z rakouských a pět z německých vinařství. Opravdu ideálním vstupním vínem bylo FRITZI 2017, tzv. Gemischer Satz (něco jako směska z jedné viniční trati) z vinařstvím Josef Fritz ve Wagramu. Nekomplikované svěží ovocné víno ve vůni a chuti s jemnou kořenitostí a lehounkým dotykem minerální hořčinky v koncovce.
      Následoval Gelber Muskateller (Muškát žlutý) 2017 z vinařství Leopold Blauensteiner (Wagram). Ve vůni kombinace květin a citrusů. V suché chuti opět květinově-citrusové, pikantní s lehkou grepovou hořčinkou v závěru na patře.
byl Grüner Veltliner Ried Essenthal 2017. Ve vůni ovocně-medový, jemně minerální. V ovocně-minerální chuti byl uhlazený, lehce medový a v závěru měkce pikantní.
      A ještě jedno víno ze stejného vinařství – Roter Veltliner Fumberg 2017, málo rozšířená odrůdy, kterou Leopold Blauensteiner výrazně propaguje. Ve vůni světlé ovoce, květinový pyl, náznak medu a lehké minerální tóny. Velmi podobné bylo v lehce kompotované chuti s jemnou minerální hořčinkou. Velmi vstřícné a příjemně pitelné víno.
      Další Grüner Veltliner byl z Burgenlandu, v tomto případě DAC Leithaberg ročník 2016 z Weingut Reichardt. Vůně ovocně-květinová, jemně kořenitá s jemným minerálním „štychem”. V plnější chuti nazrálé světlé ovoce, lehce minerální s delikátní stopou vanilky a s pikantním závěrem.   Trochu jiný „veltlín”, než jakému dávám přednost, Tedy svěžímu, spíše ovocně-minerálnímu s jemnou kořenitostí.
      A následovala čtyřka ryzlinků od Rýna a Mosely. Prvním byl Riesling Hattenheimer 2016 z Weingut August Eser z Rheingau. Zajímavá vůně po vyzrálém světlém ovoci a výrazných petrolejových tónech připomínající nasáklou čistící bavlnu (s krásným českým názvem „pucvol”). Chuť bohatě ovocná (zřetelné citrusy), šťavnatá a pikantní s výraznými minerálními tóny.
      Mám rád mazlivé ryzlinky od Mosely. Nejprve jsme ochutnali Riesling Erdener Treppchen Spätlese 2017 z vinařství Meulenhof. Výrazně polosuché víno s krásnou vůní nazrálého světlého ovoce, medu a lipoviny v delikátním minerálním kabátku. Chuť lehce nasládlá, ovocná, šťavnatá a měkce pikantní. Ještě mladé víno, ale již nyní hezky pohladí.
      Vrátili jsme se do vinařství August Eser v Rheingau. Riesling Charta 2017 patřil mezi absolutní špičku večera. Ve vůni kombinace vyzrálého světlého ovoce a minerálních tónů. Chuť ovocná, decentně zakulacená, šťavnatá a pikantní, spíše suchá a lehce minerální. Vínu ještě zkrásní ležením v láhvi.
      Následovala „archívní bomba” z Mosely. Weingut Bernhard Jakoby Erdener Busslay Riesling Spätlese 1983(!) z již neexistujícího vinařství. Víno zlaté barvy s neuvěřitelně výraznou, zpočátku téměř „brutální” petrolejovou vůní s náznakem vyzrálého světlého ovoce (citrusy). Chuť bohatá a mnohovrstevná – kombinace petrolejových tónů, citrusů, medu a jemných minerálů. Postupně se otevírá, a bez ohledu na stáří je víno stále ještě pikantní v nemně nasládlém závoji. Stále ještě delikatesa z Mosely.
       Prvním červeným byl Dornfelder 2016 z vinařství Wolf v německém Pfalzi. Ve vůni zpočátku živočišné tóny, které postupně mizely a převahu získala vyzrálá tmavá lesní směs s jemnou stopou dřeva. V chuti džemovité tmavé lesní plody a špetka čokolády v měkce pikantní koncovce. Solidní víno na běžné pití.
      O trošku sofistikovanější byl Merlot Reserve 2013 z Weingut Reichardt v Burgenlandu, proslulé oblastí červených vín. Ve vůni hodně vyzrálé a kořenité tmavé ovoce. V chuti identické, uhlazené tmavé ovoce v džemovitém provedení se špetkou koření. V závěru byla zřetelná lehká stopa vanilky.
      Závěrečným vínem večera byla frankovka z Burgenlandu, tedy Blaufrankisch DAC Leithaberg 2015 z Weingut Reichard. Protože frankovky z Burgenlandu jsem měl možnost v minulých letech dostatečně přechutnat, od této jsem čekal trochu víc. Ve vůni vyzrálejší kombinace tmavých peckovin a lesních plodů. V chuti tmavé ovoce, kořenité, náznak čokolády a zřetelná stopa dřeva v poměrně pikantním závěru. Čekal jsem větší eleganci, uhlazenost a poněkud plnější tělo.
      Každopádně bílá vína tentokrát u mne jednoznačně zvítězila nad červenými. Jejich kvalita mi vše vynahradila.
      Již téměř kompletní „vrcholový tým” ocenil rakouská a německá vína takto:
Riesling Hattenheimer 2016 – 9 bodů (z 10 možných), Grüner Veltliner Essenthal 2017, Riesling Erdener Treppchen 2017 a Riesling Charta 2017 – 8,9 b., Roter Veltliner Fumberg 2017, Grüner Veltliner DAC Leithaberg 2016, Riesling Erdener Busslay 1983 – 8,8 b. a Flaufrankisch DAC Leithaberg 2015 – 8,8 b., Gelber Muskateller 2017 a Merlot Reserve 2013 – 8,7 b. a FRITZI 2017 – 8,3 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist