Potěšilo nejen víno z Hrušek

11. 12. 2013

     Víno z Hrušek (s velkým H) ochutnáváme ve Viničním altánu pravidelně každý rok. A to platí i o Rodinném vinařství Čapka. Tentokrát nám otec (Karel) a syn (Martin) nabídli k ochutnání deset vín z ročníků 2009 až 2013. Potěšily nás také novinky v podobě řady La Martine z „dílny” Čapky juniora.
      Ale začnu od zavínění. O to se postaralo zemské Sylvánské zelené 2013. Výrazně suché víno s ovocně-květinovou vůní. Zatím jakýsi „nástřel”, protože většina vína ještě leží v nerezu. V chuti ovocné (citrusy), velmi svěží a pikantní v lehčím těle se zřetelnou kyselinou.
      Potěšil mne formálně ještě suchý Ryzlink rýnský 2011 v pozdním sběru s trošku vyšším zbytkovým cukrem (6 g/l) a s bohatou kyselinou (8,5 g/l). Ve vůni nazrálé ovoce a minerální tóny. V chuti již vyzrálý a ovocný s lipovými tóny. Tělo šťavnaté s pikantní dochutí.
      Velmi zdařilý, byť velmi mladý, byl zemský Sauvignon 2013, víno na hranici suchého a polosuchého (vyrovnaný zbytkový cukr a kyselina – 8 g/l). Výrazná a krásná vůně (citrusy, především pomelo, černý rybíz a černý bez), v bohaté chuti identický, šťavnatý a pikantní s velmi osvěžujícím závěrem.
      Příjemně pitelný byl polosladký Tramín červený 2012 v pozdním sběru. Ve vůni květiny, exotické liči i jemné minerální tóny. V chuti bohatě ovocný (až do Bonpari), lehounce nasládlý, šťavnatý a pikantní v závěru.
      Na řadu přišla první ze tří novinek, které připravil Čapka junior. Nejprve bílé Cuvée exclusive La Martine 2012, zemské víno z odrůd Ryzlink vlašský (40 %), Veltlínské zelené (20 %), Rulandské bílé (20 %) a zbytek „divočina” známá též jako Charvát, a ještě stará odrůda Siebel. Velmi zajímavé víno s vůní květin a citrusů, stejně tak v chuti. Tady se objevily také tóny lipoviny. Tělo poměrně šťavnaté a měkce pikantní.
      Dále to bylo Cuvée exclusive rosé La Martine 2012. Rovněž zemské víno z odrůd Svatovavřinecké (40 %), Modrý Portugal (20 %) Frankovka (20 %),    Kadarka modrá (známá též jako Gamza) a Baco Noir (u nás známé jako „Bago”). Výrazná vůně (malina, šípek), v identické, bohaté ovocné chuti svěží a pikantní.
      Prvním červeným byla Frankovka 2011 v pozdním sběru. Pěkné, již vyzrálé víno, které mne velmi zaujalo. Ve vůni tmavé peckoviny a jemná čokoláda. V chuti vyzrálé višně a třešně v kompotovém provedení s jemnou pikantností v závěru na patře.
      Neméně vyzrálý byl Cabernet Moravia 2009 v pozdním sběru. Ve vůni tmavé ovoce s kořenitými tóny zelené papriky. V uhlazené chuti kombinace tmavého ovoce, koření a zelené papriky.
      Ještě lepší bylo Zweigeltrebe 2011 ve výběru z hroznů. Ve vůni tmavé peckoviny, stejně tak v uhlazené, vyzrálé chuti. V dochuti elegantní, ale také lehce pikantní víno, které se může ležením v láhvi ještě zlepšovat.
      Závěrečné červené víno trochu netradičního stylu – Cuvée exclusive La Martine 2011 – z odrůd Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a Cabernet Moravia mne překvapilo vyšším zbytkovým cukrem (v kategorii polosuché víno). Ve vůni višně v čokoládě, rovněž v chuti, kde přibyly ještě tóny vanilky, sušeného ovoce se stopou černého rybízu. Zajímavé víno, ale u červeného bych dal přednost nižšímu zbytkovému cukru.
      Rozhodně to však byla poměrně atraktivní vinná tečka, po níž následovalo delší přechutnávání a také moravské lidové písně v podání Karla Čapka a jeho přátel ze Slováckého krúžku v Praze. Krásné a stylové!
A ještě hodnocení „vrcholového týmu”:
Zweigeltrebe 2011 – 9 bodů (z 10 možných), Frankovka 2011 a Sauvignon 2013 – 8,9 b., Ryzlink rýnský 2011, Cuvée exclusive rosé La Martine 2012 a Cuvée exclusive La Martine 2011 – 8,8 b., Tramín červený 2012, Cuvée exclusive La Martine 2012 a Cabernet Moravia 2009 – 8,6 b. a Sylvánské zelené 2013 – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist