Prémiový pozdrav z Čejkovic
5. 9. 2012
Další premiéra čejkovického vinařství ve Viničním altánu. Nové Vinařství Hřiba & Robek jen potvrdilo vysoký standard čejkovických producentů vína. Pavel Hřiba nám společně s Jindřichem Robkem představili bohatou paletu třinácti vín, až na tři výjimky všechna z ročníku 2011.
Vstupní Veltlínské zelené 2011 v pozdním sběru nás především zavínilo. Suché, jemně ovocné s lehkou kořenitou (pepř) a mandlovou stopou. Lehčí víno s pikantní dochutí pro delší pití.
Rovněž suchý Ryzlink rýnský 2011 v pozdním sběru byl ve vůni i chuti ovocně minerální. Zřetelná byla stopa broskví a meruněk, v těle šťavnatější, v závěru pikantní se zřetelnými minerálními tóny.
Prvním vínem z ročníku 2010 byl Sauvignon v pozdním sběru, polosuché víno s velmi vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (9,3 g/l – 8,9 g/l). Ve vůni nazrálé ovoce, bezinky a jemný med. V chuti identický, velmi pikantní s výraznější stopou bezového listu.
O rok mladší Sauvignon ve výběru z hroznů byl překvapivě suchý, nicméně s trošku vyšším alkoholem (13,5 %). Ve vůni velmi vyzrálé ovoce, dokonce až banán. K tomu vzdálené tóny listu černého rybízu a černého bezu. V těle nasládlý, plnější s jemně pikantní dochutí. Opět zřetelné tóny černého bezu a černého rybízu.
Jediným růžovým bylo Cuvée Jonas rosé 2011 v pozdním sběru. Polosuché víno z odrůd Cabernet Sauvignon (30 %) a Zweigeltrebe (70 %) nabídlo ve vůni příjemnou kombinaci tmavých peckovin a lesní směsi. V chuti plné, ovocné, jemně zakulacené s pikantním závěrem, v něž převládaly tóny lesního ovoce.
A opět návrat k bílým vínům. Nejprve Rulandské bílé 2010 ve výběru z hroznů. Polosuché víno s vůní světlého ovoce (jemné citrusy), medu a bylin s botrytickou stopou. V chuti pikantní ovoce (citrusy), svěží víno, které potřebuje ještě nějaký čas ležet v láhvi. Má však velkou perspektivu!
Rulandské bílé z ročníku 2011, rovněž ve výběru z hroznů, bylo na hranici polosuchého a polosladkého vína. Ve vůni výrazné jižní ovoce, v chuti nasládlé pikantní ovoce, decentně šťavnaté.
Polosladké Chardonnay 2011 v pozdním sběru mělo ve výrazné vůni ovoce, květiny i tóny oříšků. V chuti zakulacené, nasládlé a bohatě ovocné, snad méně šťavnaté a bez žádoucí elegance a tradičním máslových tónů.
Líbil se mi polosladký Tramín červený 2011 ve výběru z hroznů. Příjemné víno, nic přeslazeného a utahaného. Ve vůni především ovoce (červený grep) a stopa muškátu. V chuti nasládlý, ale také měkce pikantní s ovocně-muškátovou dochutí.
Červenou čtyřku zahájila Frankovka 2010 v pozdním sběru. Ve vůni lehce kořenité tmavé peckoviny. V těle lehké, pikantní, malinko kořenité se zřetelnou kyselinou. „Letní” Frankovka pro běžné pití.
O něco bohatší, především v chuti, byl Neronet 2011 v pozdním sběru. Výrazně suché víno s výraznou vůní tmavé lesní směsi s živočišnými tóny (kůže). Chuť ovocná (tmavá lesní směs), čistá, pikantní a velmi extraktivní (34,5 g/l bezcukerného extraktu). Hezké víno z této moravské barvířky, kterému ještě prospěje alespoň rok v láhvi.
To platí i o následujícím Cabernetu Sauvignon 2011 v pozdním sběru. Opět výrazně suché víno s vůní tmavých peckovin a čokolády. Tělo středně plné, ovocné (vyzrálé třešně a višně) se zřetelnou stopou hořké čokolády. Víno je v dochuti velmi pikantní, proto mu nepochybně prospěje minimálně roční ležení v láhvi. Jisté zakulacení jistě potěší jeho konzumenty.
Rozhodně nejlepším červeným vínem večera bylo Rulandské modré 2011 v pozdním sběru. Již jako velmi mladé zaujalo odborníky (Zlatá medaile na letošním Vinum Juvenale), nyní již pomalu začíná ukazovat svoje vyšší kvality. Ve vůni nazrálé, lehce kořenitá tmavá lesní směs. V chuti ovocné, uhlazené, spíše velmi jemné s lehce pikantní dochutí. Již nyní hladí na patře při každém doušku, ale podstatné je, že má před sebou moc pěknou budoucnost v řádu několika let. Moc hezká tečka za večerem s příjemnými moravskými víny.
A jak vína hodnotil stále ještě prázdninově oslabený „vrcholový tým”? Tady je jeho verdikt:
Neronet – 8,7 bodu (z 10 možných), Cabernet Sauvignon, Rulandské modré a Rulandské bílé 2011 – 8,6 b., Rulandské bílé 2010 a Ryzlink rýnský – 8,5 b., Cuvée Jonas a Chardonnay – 8,4 b., Veltlínské zelené, Tramín červený a Frankovka – 8,3 b. a Sauvignon 2010 – 8,1 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý