Prvotřídní partie Leoše Horáka

11. 6. 2009

Leoš Horák do Viničních altánu nakonec nepřijel, takže se budeme těšit na příští rok. Petr Zárybnický nám tedy osobně představil deset novinek z produkce prvotřídního vrbického vinaře: pět bílých, růžové cuvée a čtyři červená. A přestože ročník 2008 nebyl pro moravská vína (zvláště bílá) ideální, Horákova vína opět nesla rukopis mistra, dlouholetého sklepmistra ve Vinařství Baloun.

Ovocnost, „čistá“ chuť všech vín, která jsou sice ještě mladá, nicméně již nyní pitelná a mnohá z nich slibují ještě hezkou budoucnost v řádech měsíců, některá i let.

Horákův Müller Thurgau mně vždy chutnal. Tento kabinetní voněl po jižních plodech, stejně tak i chutnal. Suché, ovocité a lehce zakulacené víno, které potěší svojí pikantností a šťavnatostí.

Kabinetní Veltlínské zelené s naprosto vyrovnaným poměrem cukr/kyselina (6 g) voněl po vyzrálém hroznu, broskvi a neunikla mi i jemná stopa černého rybízu. Lehce nasládlé, boubelaté a harmonické víno, kterému nechybí pikantní tělo. Možná trochu netradiční, ale každopádně pěkně pitelný veltlín.

Polosladký Aurelius v pozdním sběru měl sice 20 g zbytkového cukru, ale také lehce přes 7 g kyseliny. Proto nepůsobil sladce plochým dojmem. Voněl po broskvích a přezrálém hroznu. V těle byl zakulacený, příjemně pikantní a v broskvové chuti se v závěru objevovaly muškátové tóny, ale také decentní kyselinka.

Polosladké Chardonnay v pozdním sběru s velmi podobným množstvím zbytkového cukru a kyseliny se představilo několikavrstevnou vůní (nazrálé broskve, med, náznak černého rybízu a černého bezu), ale také velmi pikantní chutí tropického ovoce. Lehce zakulacené a poměrně extraktivní ovocité víno s příjemnou kyselinou v dochuti.

Horákův sauvignon je vyhlášený. Tento byl v pozdním sběru, polosladký a velmi ovocný. Ve vůni nazrálé broskve a černý rybíz, v chuti jemný, až delikátní a výrazně pikantní. Vyšší cukr (19 g) je vyvážen výraznější kyselinou (7,4 g) v extraktivním těle.

Kabinetní Cuvée – rosé (Cabernet Sauvignon, Rulandské modré a Zweigeltrebe) jsem znovu ochutnal několik hodin před psaním těchto řádků. Přímo jsem si ho zamiloval. Polosuché a krásně aromatické víno (jahody, maliny, smetanový jogurt), v chuti velmi pikantní s delším a osvěžujícím ovocitým závěrem. Opravdu inspirující „růžovka“!

Jakostní Modrý Portugal voněl hezky po tmavých peckovinách (především višně), v měkce ovocné chuti dostávaly třešně a višně lehce smetanové až vanilkové tóny. Trochu lehčí, ale dobře pitelné víno.

Svatovavřinecké v pozdním sběru vonělo po nazrálých peckovinách v kořenitém kabátku. V identické chuti bylo jemně pikantní, což naznačilo, že v ideální kondici by tento „vavřinec“ mohl být tak do roka.

Cabernet Moravia od Horáka má každoročně dobré renomé. Loňský jakostní měl tradiční vůni (vyzrálé peckoviny, jemné tóny papriky a černého rybízu) a překvapivě uhlazené ovocité tělo. Stále ještě pikantní víno příjemnými záblesky černého rybízu v dochuti. Své nejlepší časy má ještě před sebou.

A závěrečný Dornfelder v pozdním sběru byl rozhodně nejzdařilejším červeným vínem večera. Ve stylu elegantní, ve vůni kombinace lesní směsi a vyzrálých tmavých peckovin. Výrazně ovocité, pikantní a příjemně uhlazené víno, které mnohé potěší v závěru příjemnou borůvkovou stopou s náznakem vanilky. Není to víno do archivu, ale těšit vás bude minimálně příští tři roky. Pokud si nezajistíte něco pěkného z produkce Horákova vrbického kolegy Víta Sedláčka. Ostatně brzy jeho produkci ochutnáme i ve Viničním altánu…

A co na to „vrcholový tým“?

Dornfelder – 9,1 bodu (z 10 možných), Sauvignon – 9 b.. Aurelius – 8,8 b., Cabernet Moravia – 8,7 b., Svatovavřinecké – 8,5 b., Cuvé rosé – 8,4 b., Veltlínské zelené a Modrý Portugal – 8,3 b., Chardonnay – 8,2 b. a Müller Thurgau – 8 bodů.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist