Radost z vína – tentokrát na horní terase

26. 8. 2008

Byla to mimořádně vydařená degustace moravských vín. Především, po velmi dlouhé době se opět konala na horní terase, která (za příznivého počasí) nabízí pro takové akce neopakovatelnou atmosféru. A hlavně – Jan Bezchleb z mladého vinařství Vinum Moravicum, a.s. se sídlem v Bzenci nám představil tucet velmi dobrých vín vyrovnané kvality. Není proto divu, že závěrečné přechutnávání se protáhlo do pozdních večerních hodin. Na víno jsme již neviděli, ale naše chuťové buňky zůstaly bdělé… Vína z hroznů pocházejících nejen z Bzence a jeho okolí, ale také například z Velkých Bílovic či Rakvic, jsou charakteristická vyšším obsahem zbytkového cukru, který je však často kompenzován příznivou kyselinou. Jednou z několika výjimek je Veltlínské zelené 2007 v pozdním sběru z Velkých Bílovic. Suché víno s ovocnou vůní (hrušky, citrusy), v těle čisté, jemně kořenité a poměrně plné. Lehce svěží a pikantní víno. Příjemný vstup! Trochu netradičně po něm následovalo polosuché růžové z odrůdy Cabernet Moravia z ročníku 2007. Pozdní sběr z Polešovic se předvedl v přitažlivé a vstřícné formě. Ve vůni peckoviny a jemná smetana, v poměrně plné a lehounce nasládlé chuti opět převládaly třešně. Svěží a příjemně pikantní víno s jistou elegancí v dochuti. Další polešovické víno – Rulandské bílé 2007 v pozdním sběru kombinovalo ve vůni nazrálé jižní ovoce, minerály a smetanové tóny. Plné, lehce nasládlé a harmonické víno s korpulentním tělem a smetanově-máslovým závojem. Známkové víno Bzenecký Patriot bylo vyrobeno z hroznů tří odrůd (Rulandské šedé, Rulandské bílé a Rulanské modré), smíchaných ještě před kvašením. Polosladké víno s ovocně-minerální vůní. Plné, lehce zakulacené a jemně nasládlé, harmonické a dobře pitelné víno, kterému bych nehádal 12 g zbytkového cukru. Aurelius 2007 v pozdním sběru (Polešovice, Staré Hory) měl ještě o dva gramy zbytkového cukru více, voněl po nazrálém ovoci a květinách. V ovocném a jemně pikantním těle (také díky 5,6 g kyselin) byl uhlazený a vstřícně elegantní. Ryzlink rýnský 2007 v pozdním sběru z ořechovské trati Háje zaujal výrazným aroma (zralé ovoce, zvláště meruňky, lipovina a akát), ale také pěkně pikantní a nasládlou chutí. Plnější ovocné tělo s poměrně dlouhým závěrem. Hezký ovocitý ryzlink, byť pro mne poněkud sladší. Nesmírně zajímavé a netradiční bylo cuvée z odrůd Sauvignon (70 %) a Hibernal (30 %) z ročníku 2007 v pozdním sběru. Polosuché víno s příjemným poměrem zbytkového cukru a kyselin. Zaujme hezkou „sauvignovou“ vůní po černém rybízu, bezu a hluchavce. V harmonické chuti se v závěru objevují měkké ovocné tóny. Šťavnaté, svěží a pikantní víno. Polosladké Rulandské šedé 2007 ve výběru z hroznů z polešovické trati Újezdy mělo téměř 20 g zbytkového cukru. Krásná plná vůně (med, hrozinky, zralý hrozen), v bohaté a harmonické chuti navíc nazrálé ovoce. Sladká a jen jemně pikantní dochuť tohoto vína, které bych zvolil spíše pro slavnostnější příležitost. Pro mne nejlepším vínem večera byl Ryzlink rýnský 2005 v pozdním sběru (Polešovice, trať Újezdy). Polosladké víno s bohatou ovocnou vůní (meruňky) se špetkou lípy a akátu. V těle hezky vyzrálé, ovocité víno s delší dochutí bohatého těla. Neskrývaně elegantní, u kterého mi příliš nevadí ani 18 g zbytkového cukru. Na závěr tři červená. Jakostní cuvée Frankovka/Neronet 2006 se předvedlo v pěkném ovocném kabátě (třešně, višně) s jemnou kořenitostí. Malinko lehčí, příjemně vyvážené víno s dochutí višňových peciček. Stále svěží a pikantní, jako stvořené k delšímu posezení s patřičnými chuťovkami na stole. Rulandské modré 2006 ve výběru z hroznů (ořechovská trať Čtvrtky) s vůní višní a vyzrálého hroznu (až jemných hrozinek). Suché v chuti, pikantní s dostatkem jemných tříslovin (zřetelná višňová pecička). Víno ještě potřebuje uhladit tělo, takže doporučují ležet minimálně rok ve sklepě. A na závěr pěkná bariková tečka: jakostní Zweigeltrebe z polešovické trati Slunečná. Enologické cuvée, míchané bariky z ročníků 2005 a 2006 s vůní po tmavých peckovinách s příjemnou kořenitostí. V chuti výrazné višně, čokoláda a koření. Již nyní hezky pitelný moravský zweigelt, který potěší nejen vůní a chutí, ale také cenou. Ostatně ceny jsou příznivé u většiny vín, která nám sklepmistr Jan Bezchleb představil v příjemném prostředí přeplněné horní terasy Viničního altánu. Když si vzpomenu na vína přechutnávaná na horní terase s výhledem na netradiční horizont Prahy plný krásných červánků, chtěl bych znát také názor vás, hostů degustací ve Viničním altánu. Napište nám proto na emailovou adresu info@vinicni-altan.cz, zda by se vám líbilo častější konání degustací právě na horní terase – pochopitelně v létě a za příznivého počasí. Těšíme se na vaše názory. A jak hodnotil vína náš „vrcholový tým“? Ryzlink rýnský 2005 a Zweigeltrebe barrique – 9 b., Sauvignon/Hibernal – 8,8 b., Ryzlink rýnský 2007 a Rulandské modré – 8,7 b., Rulandské šedé a Rulanské bílé – 8,3 b., Bzenecký Patriot – 8,2 b., Frankovka/Neronet – 8,1 b., Aurelius – 8 b., Veltlínské zelené – 7,7 b. a Cabernet Moravia rosé – 7,5 bodu. Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist