Se sabráží na horní terase

15. 10. 2010

Letos poprvé jsme ochutnávali vína na horní terase Viničního altánu. Příjemné osvěžení po horkém dni s osvěžujícími víny.

Již pravidelný host Viničního altánu Martin Prokeš představil desítku vín rodinného Vinařství Proqin a „neodpustil“ si také atraktivní sabráž – tedy sekání sektu šavlí. Povedla se stejně jako většina ochutnávaných vín.

Startovali jsme jemně perlivým Veronique 2009, lehkým vínem vyráběným klasickou metodou zráním v láhvi. Nižní alkohol, decentní perlení a ovocná chuť s převahou hrušky. Cuvée odrůd Neuburské, Müller Thurgau a Ryzlink vlašský. Příjemně osvěžující bublinky pro běžné pití.

Následující Petronilla, Muscat sekt 2009 rovněž kvasil v láhvi a předvedl bohatší i výrazně sladší tělo s muškátovou chutí. Víno spíše pro slavnostnější přípitek.

Na dramaticky odlišné úrovni byl třetí sekt – Matthias Pinot-Chardonnay Brut. Samozřejmě kvasil v láhvi – odrůdy Rulandské bílé (70 %) a Chardonnay. Ovocná vůně s lehce minerálním „štychem“. V identickém těle pikantní, vyvážený bohatě perlivý sekt, který potěší i znalce. Moc mi chutnal!

A poté zcela jiný soudek – mešní víno Neuburské 2009 v pozdním sběru. Příjemně suché víno, ve vůni jemně kořenité (citrusy, bergamot), v těle měkce ovocné a lehce pikantní. Víno bych doporučoval pro delší poklidné popíjení.

Vrchol přišel přesně v polovině. Krásný Sauvignon 2009 v pozdním sběru. Víno na hranici suchého a polosuchého (8,4 g/l zbytkového cukru a 7,2 g/l kyselin), ve vůni pod bohatým základem světlého ovoce vynikal příjemný černý rybíz. V identické chuti byl šťavnatý a dostatečně pikantní, jen lehounce nasládlý a opravdu osvěžující. Velké potěšení!

Tramín červený 2009 ve výběru z hroznů byl mnohem sladší, nicméně i s náznakem pikantnosti. Ve vůni vyzrálý hrozen, exotické liči i růže. V chuti nasládlý, plný a elegantní. Zdálo se mi, že poněkud vyšší alkohol byl znát o poznání více než by se slušelo na deklarovaných 13 %.

Polosuchý (12 g/l zbytkového cukru) byl růžový Cabernet Moravia 2009 v pozdním sběru. Ve vůni jemná lesní směs (maliny) s jogurtem. V chuti identický, nasládlý s lehce pikantní dochutí.

Zweigeltrebe 2008 z mladé vinice (2004) zrálo v použitých sudech (500 a 225 l). Ovocně-kořenité aroma, v těle identické (zřetelné třešně a višně) s lehkou stopou dřeva a decentní pikantností. Víno nenabízí zcela ideální poměr cena/výkon.

To rozhodně platí i o Cabernetu Moravia 2008 v pozdním sběru. Mešní víno s vůní višní v čokoládě, v chuti uhlazené, ale poněkud krátké.

Zřetelně lepší byl závěrečný Pinot Noir 2008 ve výběru z hroznů. Pěkná vůně: lesní směs, čokoláda a vanilka. Také v chuti příjemně ovocné s vanilkovou stopou. V dochuti hladící a lehounce pikantní.

Každopádně osvěžený „vrcholový tým“, jehož mnozí členové opouštěli horní terasu takříkajíc „na doraz”, byl spokojen:

Sauvignon 2009 – 9,2 bodu (z 10 možných), Matthias sekt – 9 b., Tramín červený 2009 a Pinot Noir 2009 – 8,9 b., Cabernet Moravia 2008 – 8,7 b., Cabernet Moravia rosé 2009 a Zweigeltrebe 2008 – 8,6 b., Neuburské 2009 mešní – 8,4 b., Petronilla Muscat sekt – 8,2 b. a Veronique, šumivé – 8 bodů.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist