Široká italská náruč

11. 11. 2009

Třináct vín ze tří italských vinařských oblastí jsme ochutnali na prezentaci dovozní společnosti La Rocchetta, s.r.o. Pánové Tomáš Hervert a René Junek tentokrát rozšířili lombardskou nabídku (vinařství La Rocchetta) o vína z oblasti Veneta (Cantina di Soave) a Friuli (Tenuta Villanova). Takže k malému a špičkovému lombardskému vinařství paní hraběnky Buelli přibylo jedno velké z Friuli a obrovské z Veneta.

Zatímco dvě venetská vína měla spíše charakter nápojů pro pizzerii, z Tenuty Villanova jsme mohli ochutnat i několik prvotřídních vín. A vína z La Rocchetta už prošla ve Viničním altánu dvakrát naším pečlivým přechutnáváním.

Vstupní Soave Classico DOC 2008 z Veneta neurazilo, ale také dramaticky nenadchlo. Pitelné víno pro základní gastronomii za přijatelnou cenu.

Zato následující cuvée Menj Bianco DOC 2007 z Friuli (Sauvignon, Pinot Grigio a Friuliano) mělo nejen zajímavou etiketu, ale také vůni (citrusy, minerály, stopa rozmarýnu) a chuť – nazrálé ovoce, citrusová i lehce bylinná stopa). Víno plnější s určitým charakterem.

Valcalepio Bianco DOC 2007 z vinařství La Rocchetta jsme ochutnali již počátkem letošního roku. Ani tentokrát mne příliš nenadchlo. Platí vše jako na předchozí ochutnávce, jen v září se mi kyselinka zdála trošku výraznější.

Chuť jsem si spravil na Friulianu DOC 2007 (Villanova). Ve vůni jižní ovoce (citrusy) a květinové tóny. V měkce ovocném těle bylo víno dostatečně pikantní s lehkou květinovou dochutí.

Velmi příjemný byl Pinot Grigio DOC 2008 (Villanova). Voněl po jižním ovoci, ale neskrýval i jistou mineralitu. V plnějším těle bylo zřetelné vyzrálé ovoce. Potěšila pikantní stopa v delším závěru.

Ještě více mi chutnal Colio Sauvignon DOC 2007 (Villanova). Krásně výrazná vůně (světlé ovoce, černý rybíz a černý bez), plné tělo nazrálého ovoce s lehkou chuťovou stopou po černém rybízu. Kvalitní víno, nikoliv však za nabízenou cenu.

To platí i o následujícím a rozhodně nejlepším bílém víně večera. Ronco Cucco Il Friulano DOC 2007 (Villanova) mělo přitažlivou etiketu s obrázkem sovy a vonělo opravdu pěkně po vyzrálém jižním ovoci, medu a jemných minerálech. V identické chuti bylo bohaté, přímo boubelaté. V delším závěru byly příjemné jemně pikantní medové tóny.

První červené, Bardolino Classico DOC 2008 (Cantina de Soave) bylo nekomplikované, slušně pitelné ovocité víno bez většího zážitku. Pouze k jídlu!

Menj Rosso DOC 2007 (Villanova) (cuvée odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon) je přesně vyváženým „komerčním vínem“ v tom lepším smyslu slova. Ve vůni nazrálé peckoviny, v měkce ovocné chuti s potlačenou kyselinkou bylo uhlazené, dobře pitelné a nekonfliktní.

Valcalepio Rosso DOC 2005 (La Rocchetta) se opět ukázalo jako ovocité víno z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot. Bylo již vyzrálé s jemnou živočišnou stopou, kterou však překrývala ovocnost (višně a třešně) ve stále ještě pikantní dochuti.

Rifosco DOC 2007 (Villanova) poskočilo v degustačním večeru o stupínek výš. „Čisté“, ovocité víno (přezrálé třešně, jemná pecička) ve vůni i chuti, hezky plné a elegantní v poměrně delší dochuti.

Ještě zajímavější se mi jevil Cabernet Franc DOC 2007 z vinařství Villanova. Ve vůni tmavé ovoce za zřetelná „cabernetová stopa“ v podobě tónů pepře a zelené papriky. V těle plné, měkce ovocné s jemnou paprikovou kořenitostí v lehce pikantním závěru s převahou peckovin.

Očekávaným vrcholem bylo mne již velmi známé víno z vinařství La Rocchetta – Valcalepio Rosso Riserva DOC 2004, pěkně vyvážené cuvée odrůd Cabernet Sauvignon (65 %) a Merlot (35 %). Očekávaná vůně (nazrálé tmavé ovoce, živočišné tóny – vlhká kůže), stejně tak vyzrálé tělo, v němž kromě tmavého ovoce cítíme nejen již zmíněnou kůži, ale také decentní minerální tóny. Víno začíná mít sametový styl, který se určitě ještě nějaký rok udrží.

Vše jsme uzavřeli nefiltrovaným extra panenským olivovým olejem Levante Bari. I zde převládala kvalita!
A hodnocení „vrcholového týmu“?

Ronco Cucco Il Friuliano 9,1 bodu (z 10 možných), Valcalepio Rosso Riserva – 9 b., Rifosco 2007 – 8,6 b., Collio Sauvignon 2007 – 8,5 b., Cabernet Franc – 8,4 b., Pinot Grigio – 8,3 b., Friuliano 2007 – 8,2 b., Valcalepio Rosso 2005 – 8,1 b., Menj Rosso – 7,7 b., Valcalepio Bianco – 7,6 b., Bardollino Classico – 7,5 b., Menj Bianco – 7,4 b. a Soave Classico – 7 bodů.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist