Skvělý koktejl znovínských vín
15. 7. 2016
Karel (Charlie) Slavík nám po roce opět namíchal skvělý koktejl znovínských vín včetně několika opravdových lahůdek. Celkem to bylo dvanáct kousků, a z tohoto tuctu jsme již tradičně jako první ochutnali vína červená.
Nejprve Svatovavřinecké 2015 v pozdním sběru, suché víno s poněkud vyšším zbytkovým cukrem (6,2 g/l). Ve vůni jemně kořenité tmavé ovoce v lehce džemovitém kabátku. V chuti téměř identické, snad jen výraznější džemovité tóny, a také bohatě sladkých tříslovin. Za zmínku rozhodně stojí vysoký bezcukerný extrakt – 30,2 g/l.
Ve stejném stylu (opět vyšší zbytkový cukr – 6,2 g/l), jen trošku elegantnější bylo Rulandské modré 2015 ve výběru z hroznů. Ve vůni převládala tmavá lesní směs, stopa džemu a jemného koření. Chuť bohatě ovocná, opět převaha lesních plodů, tělo uhlazené se zřetelnými, ale „přátelskými” tříslovinami.
A ještě jednou Rulandské modré, tentokrát rosé 2015 v pozdním sběru. Víno na hranici polosuchého a polosladkého s pěknou vůní nazrálých tmavých peckovin. Chuť bohatě ovocná, šťavnatá a pikantní s delším závěrem.
Konečně do třetice Rulandské modré – klaret 2015 ve výběru z hroznů. Opět víno na hranici polosuchého a polosladkého s jemnější, ale delikátní vůní tmavého ovoce a lehounkých karamelových a minerálních tónů. Chuť plná jemných tmavých peckovin. Tělo šťavnaté, lehce nasládlé a výrazně pikantní. Historicky první klaret Znovínu, a opravdu zdařilý.
Sérii bílých vín zahájil velmi vstřícný Müller-Thurgau 2015, jakostní víno s parametry pozdního sběru. Ve vůni lehounce smetanová kombinace světlého ovoce a květin. Chuť ovocně-květinová, šťavnatá a příjemně pikantní. Ideální víno na delší pití.
Následovaly dva „veltlíny”. Nejprve Veltlínské zelené 2015 v pozdním sběru s oblíbeným ledňáčkem na láhvi. Suché víno s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (6,9 a 6,4 g/l). Ve vůni světlé peckoviny, především bělomasá broskev a lehká stopa citrusů. Chuť ovocná, elegantní a šťavnatá s delikátním mandlovým „štychem”. V závěru příjemně pikantní.
A srovnávali jsme s Veltlínským zeleným 2015 ve výběru z hroznů. Ještě suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (7,1 g/l). Vůně ovocně-minerální. Chuť velmi bohatá, plná a šťavnatá. Hutnější, ovocně minerální víno s lehkou nasládlostí v koncovce.
Jedním z nejlepším vín večera byl pro mne Ryzlink rýnský 2013 v pozdním sběru (Terroir Levure). Suché víno s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (7,1 g/l a 6,9 g/l). Ve vůni světlé ovoce s náznakem citrusů a se zřetelnou mineralitou. Chuť plná, šťavnatá, bohatá na světlé ovoce. Cítil jsem i lehké bylinné tóny a jemně nasládlý ocásek.
A šli jsme ještě výš: Rulandské bílé 2015 v pozdním sběru (Lacerta) nabídlo opravdu mimořádnou kvalitu. V noblesní vůni jsem cítil světlé peckoviny v jemném smetanovém závoji. V chuti plné, bohaté na světlé ovoce, uhlazené a pikantní v nasládlé koncovce.
Hosté nejvýše hodnotili Sauvignon VOC 2015, formálně ještě suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (8,6 g/l). V příjemné a přímo charakteristické vůni jsem cítil světlé ovoce a, černý rybíz a špetku černého bezu. V chuti identický, plný a lehce nasládlý v závěru na patře. Opravdu příjemné pití.
O závěr se postaraly vyšší cukry. Nejprve růžový Cabernet Sauvignon 2015 ve výběru z hroznů řady Rouge (s růžovou vůní). Polosladké víno (30 g/l zbytkového cukru) s vyšší kyselinou (8,1 g/l) vonělo po tmavé lesní směsi (jahody, maliny, ostružiny). V nasládlé a bohatě pikantní chuti bylo víno měkce ovocné, plné a jemňounce kořenité. Sladší osvěžení, které vyžaduje pořádně nachladit!
Sladkou tečku (31,4 g/l zbytkového cukru) představoval Kerner 2014 ve výběru z hroznů. Ve vůni světlé ovoce včetně vyzrálé hrušky, v pozadí jemné „předtóny” petroleje. V chuti byl měkce ovocný, zřetelně nasládlý, měkce pikantní s decentní minerální stopou. Řekl bych, trochu „jiné víno” v porovnání s předchozími „patnáctkami”. Nicméně jednoznačná tečka za dalším skvělých večerem se znovínskými víny a jejich pravidelným propagátorem ve Viničním altánu Karlem Slavíkem.
Protože zřetelná část „vrcholového týmu” již ochutnávala první dovolenkové dny, hodnotili jen dva jeho členové. A rozhodli takto:
Rulandské bílé (Lacerta) – 9,1 bodu (z 10 možných), Sauvignon VOC, Cabernet Sauvignon rosé a Veltlínské zelené, výběr z hroznů – 9 b., Veltlínské zelené (Ledňáček) a Ryzlink rýnský (Terroir Levure) – 8,9 b., Rulandské modré rosé a Rulandské modré klaret – 8,8 b., Kerner 2014, Rulandské modré 2015, Svatovavřinecké 2015 a Müller Thurgau 2015 – 8,7 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý