Skvělý večer nejen „dlouhého sekání“

3. 10. 2018

     Možná jedna z nejlepších, ne-li skutečně nejlepší prezentace vín z Velkých Němčic ve Viničním altánu se konala v srpnu, a to za příjemného letního počasí, navíc s „dlouhým sekáním“ sektů na horní terase Viničního altánu.
      Náš pravidelný, dlouholetý a oblíbený host Martin Prokeš nám tentokrát představil třináct vín, z toho šest sektů vyrobených tradiční metodou zráním v láhvi.
      A zahájili jsme velkou „bublinkovou smrští“, nejprve prvním sektem dole, a poté na horní terase se sabrážemi na různý způsob v podaní vinaře a sommeliera Martina Prokeše. Vstupním vínem byl sekt Stephanus Riesling Extra Brut z odrůd Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Ve vůni nazrálé světlé peckoviny s minerálními tóny. V chuti vyzrálé světlé ovoce se stopou citrusů, šťavnaté a pikantní. Víno se středně bohatým perlením zrálo 18 měsíců v láhvi.
      O trošku více mne oslovil sekt Matthias Pinot – Chardonnay Brut. Velmi pěkná vůně (nazrálé světlé ovoce, květiny, med), v bohatší chuti vyzrálého světlého ovoce byl sekt zakulacený a šťavnatý se stopou medu.
      Vůbec nejlepším sektem večera byl pro mne Maria Magdalena Blanc de Noirs Zero Dosage Reserva Brut Nature 2015 z odrůdy Pinot Noir. Bohatá a mnohovrstevná vůně (nazrálé ovoce, náznak jahodového džemu a lehká chlebovinka) a plná, bohatá chuť, v níž byly zřetelnější tóny jahodového kompotu. Velmi elegantní sekt pro slavnostnější příležitosti.
     Příjemným překvapením byl pro mne „jednodušší“ sekt Pinot Noir Blanc de Noirs Brut. „Čistý“ a svěží ve vůni i chuti. Převládaly tmavé peckoviny, lehounce minerální. V chuti bylo lehce zakulacené a šťavnaté. Sekt zrál „jen“ 9 měsíců v láhvi, snad i proto byl živější a opravdu vstřícný.
      Mezi absolutní špičku večera bych zařadil Rosa Maria Pinot Noir Sekt Brut. Jemně růžové „bublinky“ s krásnou vůní vyzrálé lesní směsi. V identické chuti bylo víno šťavnaté a měkce pikantní. Opravdu svěží letní pohlazení.
      Posledním sektem večera byl Benedictus Tramin sekt Reserva 2013 Sec. O malinko nasládlejší „bublinky“ byly ve vůni ovocně-květinové se zřetelnými citrusovými tóny. Také ve šťavnaté a pikantní chuti byl zřetelný ovocně-květinový „štych“, přičemž víno bylo pocitově jen lehce nasládlé. Takový mazlivý sekt nejen pro paní a dívky.
      Na ochutnávání tichých vín jsme sestoupili zpět do „hlavního sálu“, kde na nás nejprve čekalo mešní víno, Neuburské 2017 v pozdním sběru. Ve vůni lehounce minerální světlé peckoviny. Chuť výrazně ovocná, plnější, malinko nasládlá, zakulacená, a v závěru na patře měkce pikantní. Velmi příjemné víno na delší pití, a nejen pro pana faráře.
      Chutnal mi, ostatně jako již tradičně, Sauvignon. Ročník 2017 v pozdním sběru byl suchý s malinko vyšším zbytkovým cukrem (5,6 g/l). Ve vůni jemně ovocné se stopou listu a dřevu černého bezu. Chuť ovocná, lehounce nasládlá a pikantní byla okořeněná tóny černého bezu. Příjemně pitelný sauvignon, zvláště v létě.
      Formálně ještě suchý Hibernal 2017 v pozdním sběru byl „hostém“ na prezentaci vín z Proqinu. Vzorek z Vinařství Nečas ve Velkých Němčicích, jehož majitel a sklepmistr je vinohradníkem v Proqinu, byl ve výraznější vůni krásně citrusový s bohatými tóny černého rybízu. V aromatické chuti byly opět zřetelné citrusy a černý rybíz. Šťavnaté a pikantní víno s lehkou grepovou hořčinkou v koncovce.
      Posledním bílým vínem bylo sladké Chardonnay 2017 v pozdním sběru. Ve vůni přezrálé světlé ovoce v lehce džemovitém provedení. Ve sladké chuti bylo víno bohatě ovocné (opět džem) a lehce pikantní. Víno ze známé mikulovské viniční trati Turold bylo na můj vkus příliš sladké a poněkud jednoduché.
       Pochutnal jsem si na závěrečné trojici červených vín. Naladilo mne Cuvée 4ZET 2016 v pozdním sběru z odrůd Zweigeltrebe, Dornfelder, Cabernet Moravia a Blauburger vonělo tmavých peckovinách s náznakem griotky. V chuti výrazně ovocné, především tmavé peckoviny, uhlazené a v závěru pikantní. Ideální víno na delší pití zrálo v e velkém sudu (600 l).
Velmi zdařilá byla Frankovka 2016 v pozdním sběru s bohatou vůní tmavých peckovin s jemnou pecičkou. V plné chuti dominovalo tmavé ovoce, lehce kompotované a pikantní. Krásné víno na delší pití, ale také k tmavším masíčkům.
       A na závěr nejhezčí tiché víno večera – Pinot noir 2016 ve výběru z hroznů. Ve vůni kombinace tmavých peckovin a lesních plodů, lehounce kořenitá. V uhlazené až sametové chuti převládalo vyzrálé tmavé ovoce s jemným dotykem koření. A v závěru bylo víno, které zrálo v nových i starších sudech lehounce pikantní.
       Elegantní závěr mimořádně utěšeného večera s Marinem Prokešem, jeho humorem a s bohatou nabídkou vín z Velkých Němčic.
       Stále ještě prázdninově oslabený „vrcholový tým“ ocenil vína z Velkých Němčic takto:
Sekt Maria Magdalena a Pinot Noir 2016 – 9 bodů (z 10 možných), Sekt Benedictus – 8,9 b., Sekt Matthias, Pinot Noir Sekt, sekt Rosa Maria a Frankovka 2016 – 8,8 b., sekt Stephanus, Neuburské 2017, Sauvignon 2017, Hibernal (Vinařství Nečas) 2017 a Cuvée 4ZET 2016 – 8,7 b. a Chardonnay 2017 – 8,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist