Španělské chuťovky opravdu chutnaly

31. 8. 2012

     Španělská vína vysoké kvality, především z denominací Ribera del Duero DOC, Rioja DOCa. a Rueda DOC jsme měli možnost ochutnat na prémiové prezentaci dovozní společnosti La Botella. Petra Zemčíková a Petr Lipovský nám připravili jedenáct vín, včetně vstupního sektu CAVA. Největší podíl na prezentovaných vínech měla rodinná vinařská společnost Gruppo Yllera, které nabízí vína z několika významných vinařských oblastí Španělska. Zdárně jim sekundovalo víno z menšího rodinného vinařství Bodegas Briego v oblasti Ribera del Duero.
      Vstupní CAVA, Berdié Rupestre Reserva Brut z vinařství Bodegas Berdie Romagosa nabídl ovocně-minerální sekt pro náročnější milovníky španělských „bublinek“. Pěkné perlení, stopa chlebovinky v pikantní doc huti bohaté na vyzrálé ovoce.
      Vysokou kvalitu předvedla také tři následující bílá vína. Nejprve to bylo cuvée Tierra Buena 2011 z Gruppo Ylerra (oblast Rueda DO). Odrůdy  Verdejo (60 %), Viura (30 %) a Sauvignon blanc (10 %). Velmi zdařilé, harmonické a svěží víno s pěknou vůní (nazrálé citrusy, minerální tóny) a jemnou, ale zároveň mnohovrstevnou chutí (opět citrusy, broskve, tóny černého rybízu a černého bezu, minerální stopa). Suché a pikantní víno s poměrně plným tělem.
      Velmi přitažlivé bylo následující Yllera Verdejo (opět oblast Rueda DO). Stoprocentní odrůda Verdejo, vůně bohatá (světlé ovoce, citrusy, minerální tóny), v chuti suché, lehce šťavnaté a pikantní s tóny zralého grepu a dalších citrusů. Plné víno s delší dochutí.
      Asi nejvíce mi těchto bílých vín chutnalo Yllera Sauvignon Blanc 2011 (opět oblast Rueda DO). Bohatá vůně nazrálého světlého ovoce, především citrusů, se zřetelnými tóny černého rybízu. V chuti měkce ovocné, šťavnaté a suché víno s pikantní grepovopu hořčinkou v závěru na patře.
      Růžové Cuvi Rosado 2011 (oblast Castilla y León) z odrůdy Tempranillo bylo v barvě typické pro španělské „růžovky”, v suché a pikantní chuti však připomínalo spíše vína severnějšího typu. Vůně jahodového kompotu, chuť svěží lesní směsi. Opravdu hezky osvěžující růžové nejen na léto!
      První červené, Cuvi Tinto 2010 ze stejné oblasti jako růžové mne příjemně překvapilo poměrně plnou a bohatou chutí, a to nejen tmavého ovoce, ale také kůže a čokolády. V těle byly zřetelné sládnoucí třísloviny i jemné vanilkové tóny. Víno zrálo 6 měsíců v bariku z amerického a francouzského dubu a následně ještě rok v láhvi.
      Ze zcela jiné, dalo by se říci „dámského” soudku bylo víno Coelus Crianza 2009 (oblast Rioja DOCa.) z nabídky společnosti Gruppo Ylerra. Víno z odrůdy Tempranillo je autorským produktem enologa Ramona Martineze Palacioso a nabízí poměrně jemnou a elegantní chuť plnou uhlazeného ovoce. Ve vůni hodně nazrálé, lehce džemovité tmavé ovoce se stopou čokolády. V chuti nabízí již sládnoucí a velmi decentní třísloviny v ovocném závěru z lesní směsi.
      Červené víno Yllera s parametry crianzy patří již několik let mezi moje oblíbená vína. Tentokrát jsme ochutnali ročník 2007, stále ještě víno bez denominace, tedy „zemské víno”, označované jako Vino de la Tierra de Castilla y León. Přitom hrozny pocházejí z vinic v oblasti Ribera del Duero DO a  Toro DO. Díky prvotřídní surovině a krásnému školení (12 měsíců v bariku z francouzského a amerického dubu a stejná doba v láhvi). Ve vůni nazrálé tmavé peckoviny a stopa čokolády. V plné chuti identické a příjemně pikantní v závěru. Víno nemůže být označováno jako crianza (nese název „envejecido en roble”) vzhledem k tomu, že nepochází z denominační oblasti. To však nikterak neubírá na jeho kvalitě.
      Tu nejvyšší během španělského večera pro mne představovalo víno Briego Crianza 2008 z již zmíněného malého rodinného vinařství v oblasti Ribera del Duero. Ve vůni tmavé peckoviny v lehce živočišném závoji. V chuti bohatě ovocné, uhlazené a elegantní. V závěru lehce pikantní s tóny kůže a lesních plodů.
      Kvalitou se mu blížila následující Bracamonte Crianza 2006 (Grupo Yllera) z oblasti Ribera del Duero. Ve vůni i chuti se základem tmavého ovoce a špetkou čokolády. V těle to byly pěkné višně v čokoládě, vyzrálé a pikantní v závěru. Opět stoprocentní Tempranillo, které zrálo minimálně 12 měsíců v bariku z francouzského a amerického dubu a stejnou dobu v láhvi. Proti předchozí crianze však mělo poněkud horší poměr cena/výkon!
     Také závěrečné víno Coelus Reserva 2004, víno z oblasti Rioja DOCa., opět autorské víno enologa Ramona Martineze Palaciose, se mi zdálo již malinko za svým vrcholem. Stoprocentní Tempranillo mělo ve vůní přezrálé tmavé ovoce, kůži a těžké kořenité tóny lilií. V chuti hodně vyzrálé tmavé ovoce, uhlazené, s tóny čokolády a opět „liliovým štychem”. Hutné, ale pro mne poněkud vydatné víno, které příliš neuspokojilo poměrem cena/výkon. Alespoň mne…
     A tady je hodnocení „vrcholového týmu”:
Briego Crianza – 9,3 bodu (z 10 možných), Bracamonte Crianza – 9,2 b., Coleus Reserva – 9,1 b., Yllera Sauvignon Blanc a Yllera Envejecido en roble – 9 b., Yllera Verdejo – 8,9 b., Coleus Crianza a Tierra Buena – 8,7 b., Cuvi Rosado a Berdié Rupestre Brut – 8,5 b. a Cuvi Tinto – 8,3 b.
     Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist