Syfany: kvalita v klasickém stylu
3. 9. 2014
Spíše vinařský klasik z Vrbice Jakub Zborovský nám ze svého Vinařství Syfany po roce představil tucet vín, převážné z ročníku 2012. Nechyběla však ani dvě mladá vína z loňské sklizně, a možná překvapivě i dva kousky z ročníku 2009. Sestava velmi zajímavá s několika špičkovými víny.
Ve Viničním altánu jsme zahájili Rulandským bílým 2012 v pozdním sběru, suchým vínem s vůní nazrálého světlého ovoce a jemných minerálů. Víno se trošku pomaleji otevíralo ve vůni, ale také v chuti, kde se objevily jemné květinové tóny. Zakulacené, uhlazené víno s měkce pikantním závěrem a zřetelnější hořčinkou.
Výraznější byl Sauvignon 2012 v pozdním sběru, suché víno s bohatou kyselinou (7,4 g/l). Ve vůni světlé ovoce se vzdáleným závanem černého rybízu. Chuť lehce ovocná s náznakem listu černého bezu. Suchý a pikantní v dochuti.
Rulandské šedé 2013 v pozdním sběru bylo až překvapivě pikantní, a to díky vyšší kyselině (7,9 g/l). Ve vůni ovocně minerální, v chuti navíc se stopou květin. Velmi svěží víno, které však potřebuje nějaký čas ležet v láhvi. U mne minimálně rok, aby se malinko slehlo a zakulatilo. Nicméně v dobré kondici vydrží několikanásobně delší čas.
Mimořádně zajímavé bylo srovnání dvou Muškátů moravských v pozdním sběru. Mladší byl z ročníku 2012. Suché víno s příjemnou vůní muškátu, citrusů a lehounkých tónů majoránky.V chuti ovocně-květinové s jemnou grepovou hořčinkou v závěru na patře.
Muškát moravský z ročníku 2009 mne velmi překvapil. Očekával jsem málo pitelné a nevýrazné víno, které již ztratilo muškátovou charakteristiku. Ale již zřetelně nazlátlé víno mělo příjemnou vůni vyzrálých citrusů s medovou stopou. V chuti bylo plné, uhlazené, potěšila mazlivá kombinace jemných citrusů a medu. Tóny grepu se v koncovce blížily sušenému provedení. Překvapivě elegantní víno pro delší potěšení.
Potěšil mne také Tramín červený 2012 v pozdním sběru. Opět suché víno s malinko vyšším zbytkovým cukrem (5 g/l) nabídlo ve vůni ovocně-květinové tóny. V chuti suché, měkce ovocné a lehce pikantní v delším závěru.
Snad o malinko méně mi chutnala následující Pálava2012 ve výběru z hroznů. Polosuché víno s květinově-ovocnou (lehká stopa akátového sudu), a s o něco méně výraznou vůní. Chuť identická, lehounce nasládlá a decentně pikantní se stopou citrusů, především zralého grepu.
Jedním z nejlepších vín večera bylo pro mne růžové André 2013 v kabinetním provedení. Formálně polosladké víno s mocnou kyselinou (9,6 g/l). Bohatá vůně tmavých peckovin a lesní směsi. Ve velmi pikantní chuti převládaly třešně a višně. Plnější tělo a poměrně dlouhý závěr. Mimořádně osvěžující a atraktivní „růžovka”.
Prvním ze čtyř červených byl Modrý Portugal VOC 2012, pro mnenepříliš zajímavé, poněkud tenčí, nicméně zřetelně ovocné víno.
Ani Svatovavřinecké VOC 2012 mne příliš nenadchlo. Výrazně ovocné ve vůni i chuti (tmavé peckoviny), štíhlejší tělo a zřetelně pikantní v dochuti. Červené víno spíše pro teplejší letní dny.
Mnohem více mne potěšila Frankovka VOC 2012. Moc pěkná vůně sušeného tmavého ovoce. V chuti kombinace sušeného a džemovitého tmavého ovoce. Tělo již o poznání plnější, v závěru měkce pikantní.
Jednoznačně nejlepším červeným vínem večera bylo závěrečná Frankovka 2009 v pozdním sběru. V plné vůni sušené tmavé ovoce a stopa jižních bylinek. Chuť ovocná (tmavé peckoviny včetně jemné třísloviny z pecičky). Tělo uhlazené a jemně pikantní. Podle ročníku jsem očekával o něco bohatší chuť, ale i tak jsem byl spokojen.
A myslím, že i „vrcholový tým”, který hodnotil vína takto:
Frankovka 2009 – 8,9 bodu (z 10 možných), Pálava 2012 a André rosé 2013 – 8,8 b., Tramín červený 2012, Muškát moravský 2012 a Muškát moravský 2009 – 8,7 b., Rulandské šedé 2013, Frankovka VOC a Sauvignon 2012 – 8,6 b., Rulandské bílé – 8,3 b., Svatovavřinecké VOC a Modrý Portugal VOC – 8,2 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý