Terroir jak se patří!

7. 11. 2017

     Letos již podruhé jsme měli možnost ochutnat ve Viničním altánu výborná vína ze Zámeckého vinařství Bzenec. Zatímco v únoru to byl jakýsi průřez jednotlivými kvalitativními a tematickými řadami vín, tentokrát se jednalo o něco zcela jiného.
      Manažer vinařství Ivo Kaňovský připravil srovnávací prezentací devíti vín z kolekce Terroir Moravia – třikrát Ryzlink rýnský, třikrát Rulandské bílé a stejný počet vín z odrůdy Chardonnay. A hned na začátku musím říci, že to byla velmi zajímavá degustace, třebaže vyžadovala větší soustředění i důkladnější přechutnávání jednotlivých vzorků.
      Nicméně zavínili jsme se desátým vzorkem, Sektem 1876 Brut 2012. Ročníkový sekt vyrobený tradiční metodou kvašením láhvi z pěti odrůd (Rulandské bílé, Rulandské modré, Chardonnay, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský). Ve vůni světlé ovoce (peckoviny), lehká chlebovinka a lipový květ. V měkce pikantní chuti s příjemným perlením byla opět cítit kombinace světlého ovoce, lipoviny a tónů chlebovinky. Moc pěkné osvěžení.
      A na řadu přišla první „terroirová trojice”- Ryzlinky rýnské z viniční trati Nová Hora v Lipově. Nejmladší byl pozdní sběr z ročníku 2015. Polosuché víno s vůní světlého ovoce, lipového květu a pylových tónů. Chuť měkce ovocná se stopou citrusů. Nechyběl dotek lipoviny a květin. V poměrně pikantní a středně dlouhé dochuti byl zřetelný jemný náznak slanosti. Ještě mladé, ale perspektivní víno.
      Ryzlink rýnský 2012 v pozdním sběru byl o poznání vyzrálejší, a to bylo zřetelné jak ve vůni, tak především v chuti. Suché víno s poměrně nízkou kyselinou (5,6 g/l) vonělo po nazrálém světlém ovoci s lehkým náznakem petrolejových tónů. V chuti plnější, zakulacené s dotykem medu. V závěru na patře pikantní s lehounkým petrolejovým „štychem”.
      Z malého ryzlinkového klání pro mne nejlépe vyšel Ryzlink rýnský 2009 v pozdním sběru. Suché víno s velmi vyrovnaným zbytkovým cukrem (5,6 g/l) a kyselinou (6 g/l). Ve vůni vyzrálé světlé ovoce se stopou hrozinek a zřetelnějšími petrolejovými tóny. V plnějším a uhlazeném těle převládalo sušené ovoce s jemným medovým závojem. Petrolejová stopa naopak nebyla téměř zřetelná. Každopádně je to delikátní víno na svém vrcholu.
      Pro mne přitažlivější kolekcí Terroir Moravia byla tři vína z odrůdy Rulandské bílé, všechna z ročníku 2015, ale z rozdílných viničních tratí. Rulandské bílé 2015 v pozdním sběru (trať Dolní hora v obci Louka, Slovácká podoblast) bylo suché s celkem přijatelnou kyselinou (6,4 g/l). Vůně byla výrazná, ovocitá s lehkým květinovým nádechem. Chuť ovocně-květinová, trošku jemnější, a v závěru měkce pikantní.
      Více mi chutnalo Rulandské bílé 2015 v pozdním sběru z viniční trati Zimní vrch v Dolních Dunajovicích, podoblast Mikulovská. Formálně ještě suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (7,1 g/l). Ovoce ve vůni působilo nazrále, a dostalo máslově-medový kabátek. Nasládlá chuť byla bohatá na hodně vyzrálé světlé ovoce a jemné minerály. Tělo kulaté, jen lehce pikantní s delikátní slanou stopou v koncovce.
      Absolutní jedničkou celého večera bylo Rulandské bílé 2015 ve výběru z hroznů z viniční trati Klínky ve Vracově. Opět formálně ještě suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (8,1 g/l). Bohatá vůně nazrálého ovoce, zřetelně máslového. V chuti lehounce nasládlé, plné vyzrálého ovoce. Medově-máslové tóny, jemné stopa pecičky a delikátně pikantní ocásek. Ještě poměrně mladé, ale skutečně krásné víno. Odpovídá tomu i cena.
      Třetí kolekci představovala vína z odrůdy Chardonnay. Všechna byla z ročníku 2011, ale každé z jiné viniční trati ve třech vinařských podoblastech. Rozhodně velmi zajímavá příležitost ke srovnání.
Chardonnay 2011 v pozdním sběru ze skorotické viniční trati Slíny (Slovácká podoblast) bylo suché s průměrnou kyselinou (6,7 g/l), a vonělo po světlých peckovinách v jemném máslově-medovém závoji. Chuť měkce ovocná, opět máslové tóny a med, v závěru s lehounkou pecičkovou hořčinkou na patře.
      O chloupek sofistikovanější bylo Chardonnay 2011 v pozdním sběru z viniční trati Brodské v Dobrém poli (podoblast Mikulovská). Lehce polosuché víno s vyšším alkoholem (14 %) nabídlo ve vůni takříkajíc klasiku – vyzrálé světlé peckoviny a sladkou, máslovou kukuřici. V chuti nasládlé, uhlazené, jemně nazrálé ovoce a opět tóny máslové kukuřice. V závěru bylo víno měkce pikantní. Víno, které hladí a neomrzí se.
      O „terroirovou tečku” se postaralo Chardonnay 2011 v pozdním sběru z viniční trati U vinohradu v Šanově (Znojemská podoblast). Suché víno s vůní nazrálých světlých peckovin, jemně minerální s lehounkou krémovitostí a vzdálenými tóny sladké kukuřice. V chuti ovocně-minerální s delikátní stopou květin a bylin.
Mnohé o vínech z kolekce Terroir Moravia nám velmi přesvědčivě sdělil manažer vinařství Ivo Kaňovský, a činil tak zajímavě, a také s humorem. Už se těším na očekávanou prezentací vín řady EGO ze Zámeckého vinařství Bzenec. Snad někdy v březnu příštího roku.
      A takto chutnala „terroirová” vína kompletnímu „vrcholovému týmu”:
Rulandské bílé (Vracov, Klínky) – 9,3 bodu (z 10 možných), Rulandské bílé (Dolní Dunajovice, Zimní vrch), Chardonnay (Dobré pole, Brodské) a Chardonnay (Šanov, U vinohradu) – 8,9 b., Ryzlink rýnský 2009 a Rulandské bílé (Louka, Dolní hora) – 8,8 b., Sekt 1876 a Ryzlink rýnský 2015 – 8,7 b. a Ryzlink rýnský 2012 – 8,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist