Ukázka kvality za dobrou cenu
3. 3. 2011
Dlouho jsem usiloval o prezentaci vín dovozní společnosti United Brands, a.s. Nakonec se to povedlo, jenže mezitím a v poměrně krátké době zmizely z dovozního portfolia firmy pro mne některá klíčová vína. Například z vinařství Nobilo (Nový Zéland). Naštěstí se objevila nová, a tak degustace 13 vzorků názorně potvrdila, že i za nižší cenu můžete ochutnat velmi kvalitní vína z vinařsky významných zemí. V tom je společnost United Brands přímo mistrem, o čemž svědčí i mnohé ceny pro vína, která dováží. Potvrdilo se to i během velmi prestižní domácí soutěže Prague Wine Trophy časopisu Víno Revue, jejíž Galadegustace se konala v Praze letos v lednu.
S logistickou podporou Ivana Srnky pak sommelier a významný manažer firmy Jaroslav Štěpán se šarmem a znalostí věci (a naštěstí se silným hlasem) představil zcela naplněnému „hlavnímu sálu“ Viničního altánu vína z pěti zemí „starého“ i „nového světa“ ve velmi příznivých cenových relacích.
Zavínili jsme se známým a nenáročným sektem od francouzské vinařské velkofirmy J.P.Chenet. Tento bílý brut je příjemně ovocný, se zbytkovým cukrem na maximální hranici pro kategorii „brut“. Kvalitní sekt vyrobený metodou charmat, tedy zráním v nerezových tancích, splňuje vše, co od něj běžný milovník „bublinek“ očekává: nekomplikovanou ovocnost, jemnou nasládlost, bohaté perlení a nízkou cenu. Vše se dostavilo – a hezky jsme se zavínili.
Velmi poučné (a to i pro milovníky moravských sauvignonů a jejich producenty) bylo ochutnávání následujících tří vín z odrůdy Sauvignon Blanc. Nejprve to byl novozélandský Seaguli Mountain 2010, víno, které se do Evropy dovezlo v tancích a následně se zde láhvovalo. Tento handicap (kvalitativní i pro mnohé také psychologický) byl vyrovnán skvělou cenou. A také velmi slušnou aromatikou i plnějším tělem. Lehce nasládlé víno bohaté na nazrálé světlé ovoce a s výraznou stopou černého rybízu potěšilo. Cestu do vyšších sfér mu poněkud přehradily nižší pikantnost a svěžest a také trošku menší šťavnatost. Ale kéž by se běžně vyskytovaly podobné sauvignony také na Moravě, říkám si já, milovník moravských vín.
A na sauvignonovém žebříčku jsme stoupali výš – Calvet Reserve 2009 z Bordeaux. Víno z větší firmy, která se rovněž chlubí dobrou kvalitou za příznivou cenu. Tento sauvignon zrál ze 70 % kratší dobu v barikovém sudu a ve vůni předvedl ovocně-máslové tóny. Ty pak v bohatém těle přecházely do jemné černorybízové stopy s delikátním, příjemně pikantním citrusovým závěrem.
Osobně mne přímo uchvátil třetí sauvignon – La Baume Renaissance 2009 z jihoafrancouzské oblasti Vins de Pays d’Oc. Ve vůni bohaté nazrálé ovoce (zvláště angrešt) a jemný minerální „štych“. V chuti plné, bohatě ovocné a jemně minerální víno s delikátní vanilkovou dochutí. Laskající sauvignon, kterému nechybí příjemná pikantnost.
Po sauvignonech přišlo na řadu chardonnnay – a to ze zcela odlišné části světa. Chilské Chardonnay Casillero Del Diablo 2009 ze slavného vinařství Concha y Toro nabídlo v chuti tradiční ingredience: nazrálé ovoce, sladkou kukuřici, máslové tóny. V chuti předvedlo víno bohatou kombinaci nazrálého ovoce a vanilkových tónů, ale také pěkně pikantní závěr v plném těle. Ideální kompromis mezi čistě ovocnými (zrajícími v nerezu) a výrazně barikovanými chardonnay z „nového světa“ za dobrou cenu.
A o krok výš došlo Chardonnay 2008 z jihoafrického vinařství Boschendal 1685 z Western Cape. Barikované chardonnay s vyšším alkoholem (14 %) nabídlo ve vůni očekávanou kombinaci nazrálého skvělého ovoce a vanilky. V chuti ovocné (broskev), lehce „mazlavé“ a delikátně vanilkové s pikantním závěrem. Víno typu „plná huba“.
Prvním červeným bylo trošku jednodušší „bordó“ Calvet Reserve Des Princes 2008. Nicméně víno s překvapivě vysokým alkoholem (14,5 %) ukázalo pěknou ovocnost ve vůni (třešně, višně) a ve svěží a lehčí chuti pikantní ovocný závěr. Kvalitní víno na delší pití a ke grilování za velmi pěknou cenu.
O poznání lepší bylo cuvée Merlot-Cabernet Sauvignon 2006 od stejné společnosti, tedy Maison Calvet v Bordeaux. Ve vůni tmavé peckoviny v griotkovém nálevu. V plnějším těle kombinace nazrálých tmavých peckovin a dubových tónů v podobě především vanilky. Víno zrálo 12 měsíců v bariku a potřebuje ještě nějaký čas ležet v láhvi. Pěkná cena!
Rozhodně nejlepším červeným vínem pokud jde o poměr cena/výkon bylo následující La Baume Renaissance Merlot 2009 z oblasti Vins de Pays d’Oc. Hutnější víno s vyšším alkoholem (14,5 %)a s bohatou vůní nazrálé lesní směsi. V chuti výrazná lesní směs a příjemné, již sládnoucí třísloviny. Víno zrálo 12 měsíců v novém barikovém sudu.
Carmenére z Chile je fenomén, z vinařství Concha y Toro patří k tomu nejlepšímu. Casillero Del Diablo Carmenére 2009 nepatří mezi výrazně kořenitá, ale naopak mezi příjemně „povidlová“ vína z této původně francouzské odrůdy. Ve vůni džemovitá lesní směs, v chuti bohatě ovocitá s dochutí švestkových povidel a vanilky, kůže i lehké stopy borůvek a ostružin.
Syrah 2009 La Baume Renaissance z oblasti Vins de Pays d’Oc nebyl tak hutný jako merlot ze stejného vinařství. Ve vůni byly kromě vyzrálých lesních plodů (ostružiny) cítit také živočišné tóny. V těle ovocné, již uhlazené a elegantní s lehkým dotykem kůže, čokolády a kávy.
Vrcholem večera byl jihoafrický Shiraz Boschendel 1685 z ročníku 2008. Ve vůni hodně nazrálé tmavé ovoce, stopa čokolády a vanilky. V chuti bohaté, již hezky vyzrálé víno s příjemnou kombinací „dochucovacích ingrediencí“ – kávy, čokolády a kůže. Opět víno, které s každým douškem stále víc rozevírá svoji paletu chutí a vůní.
Závěrečná tečka nebyla typická – tentokrát to bylo španělské polosladké růžové víno Mateus 2009 z odrůdy Tempranillo. Ovocité víno s vůní jahod a červeného pomeranče. V chuti výrazně nasládlé, ale pikantní ovoce. V dochuti přecházejí jahody a pomeranče do malinových tónů. Přiznám se, že více mi chutná růžový Mateus z Portugalska. Je sice rovněž nasládlý, ale s výraznější perličkou a o něco více pikantní.
Takto hodnotil vína, která určitě stojí za další ochutnávání, „vrcholový tým“:
Boschendel 1685 Shiraz – 9,1 bodu (z 10 možných), La Baume Renaissance Merlot a La Baume Renaissance Sauvignon Blanc – 8,9 b., Casillero Del Diablo Carmenére – 8,8 b., Boschendel 1685 Chardonnay a La Baume Renaissance Syrah – 8,7 b., Casillero del Diablo Chardonnay – 8,6 b., Calvet Reserve Sauvignon Blanc – 8,5 b., Calvet Reserve Merlot-Cabernet Sauvignon – 8,4 b., Calvet Reserve Des Princes a Mateus Tempranillo – 8,2 b. a sekt J.P. Chenet – 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý