Utěšený návrat z ivančického sklepa

14. 12. 2017

     Po dvou letech se objevil ve Viničním altán nám blízký vinař Roman Komarov z Ivančic. Představil nám tucet vín, a přitom znovu potvrdil jejich trvale vzestupnou kvalitu. Vypadá to tak, že Komarova vína mají jeden hlavní problém: je jich méně, než by bylo žádoucí. V poslední době se o to postaralo nepřející a nevypočitatelné počasí. Navzdory tomu však vinaře neopustila dobré nálada a optimismus, alespoň doufám.
      Ochutnali jsme sedm bílých, jedno růžové a čtyři červená vína. Potěšila kvalita bílých, ale přímo polaskala závěrečná červená.
      Zahájili jsme Veltlínským červeným raným 2015 v kabinetním provedení. Suché víno s překvapivě plnějším tělem. Ve vůni i chuti převládala kombinace světlého ovoce (především jádrovin), květin a jemných minerálních tónů. V závěru bylo víno měkce pikantní.
      Netradiční, ale zajímavý byl Müller-Thurgau 2015 v pozdním sběru. Suché víno, které leželo rok na jemných kalech, a poté ještě 3 měsíce v použitém sudu. Ve vůni vyzrálé světlé ovoce s jemným karamelovým „štychem”. V chuti vyzrálé ovoce, měkce pikantní a lehce zakulacené, opět s jemným dotykem karamelu.
      Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru zrál rok v použitém bariku. Suché víno s vůní ovoce, květin a bylin. V chuti ovocně-květinové s lehkými herbálními tóny. Spíše uhlazený, jen lehce pikantní „vlašák”.
      Mnohem více mi chutnalo Veltlínské zelené 2016 v pozdním sběru. Suché víno s menším zbytkovým cukrem (4,1 g/l). Vůně bohatě ovocná s převahou citrusů (grep), a s lehkou stopou černého rybízu. V chuti téměř identické, zakulacené a měkce pikantní. Moc pěkný „veltlín” ze starých keřů (40 let).
      Savignon 2016 v pozdním sběru mne již tolik neoslovil. Formálně suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (6,2 g/l).      Vůně bohatě ovocná s převahou jižních plodů. Chuť ovocně-květinová, šťavnatá a měkce pikantní. Dal bych však přednost větší svěžesti a pikantnosti.
      Tramín červený 2016 ve výběru z hroznů byl jemnější ve vůni i chuti – ovocně-květinové tóny se stopou čajové růže. Polosuché víno bylo v chuti nasládlé, uhlazené a měkce pikantní.
      Moc mne potěšil, a nestává se to u této odrůdy tak často, Muškát moravský 2016 ve výběru z hroznů. Polosuché víno s krásnou a velmi čistou muškátovou vůní s jemným dotykem citrusů. V chuti lehce nasládlé, muškátově-citrusové (včetně mandarinky) s pikantním závěrem. Mazlivý muškát i pro pány.
      Chutnalo mi i Svatovavřinecké rosé 2016 v pozdním sběru, formálně ještě suché víno s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (8,8 g/l a 7,7 g/l). Bohatá a vstřícná vůně po jahodovém džemu. V chuti opět džemovitá lesní směs, šťavnatá a pikantní. „Růžovka” s téměř neuvěřitelným bezcukerným extraktem – 30,6 g/l.
      Prvním červeným bylo Zweigeltrebe 2015 v pozdním sběru. Zřetelně suché víno s vůní kořenitého tmavého ovoce. V chuti téměř identické, výrazněji pikantní. Víno potřebuje ještě nějaký čas ležet v láhvi.
      Velmi potěšilo Svatovavřinecké 2015 v pozdním sběru. Rovněž výrazně suché víno s vůní lehce kompotovaných tmavých peckovin. V chuti aroma švestkového a višňového kompotu, v závěru měkce pikantní. Také toto víno potřebuje ještě nějaký čas ležet v láhvi. Ale již nyní potěší.
      Neronet nepatří mezi moje oblíbené odrůdy, protože víno z něj bývá často hodně vydatné i příliš aromatické. Komarovův Neronet se však rozhodně vydařil. Ve vůni se tak trochu blížil evropskému syrahu – převažovaly v něm vyzrálé lesní plody v jemném vanilkovém závoji. V chuti byla lehounká lesní směs, malinko smetanová s pikantním závěrem.
      A úplně na závěr jednička večera. Rulandské modré 2015 v pozdním sběru nabídlo ve vůni jemně kořenité tmavé ovoce. V chuti kombinace vyzrálých tmavých peckovin a lesní směsi, uhlazená, lehounce nasládlá a zakulacená s trochu kořenitou, delší koncovkou. Utěšený závěr velmi vydařené ochutnávky.
      Početně lehce oslabený „vrcholový tým” hodnotil vína ivančického vinaře takto:
Rulandské modré – 9 bodů (z 10 možných), Svatovavřinecké – 8,9 b., Veltlínské zelené a Muškát moravský – 8,8 b., Müller-Thurgau, Svatovavřinecké rosé a Neronet – 8,7 b., Veltlínské červené rané, Ryzlink vlašský a Sauvignon – 8,6 b., Tramín červený a Zweigeltrebe – 8,5 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist