Vína z Jižní Ameriky, rumy z Karibiku
24. 11. 2010
Opravdu velmi zajímavou degustací nejen vín, ale také karibských rumů (!) pro nás připravila společnost Latin Liquors, s.r.o. Její zástupce Patrik Nikitinský přivezl do Viničního altánu sestavu sedmi vín, šesti argentinských a jednoho chilského. A k tomu na závěr tři delikatesní rumy – dva kostarické a jeden dominikánský. Velmi originální kombinace! A protože se na vína od „konkurence“ přišel podívat také náš pravidelný host, sommelier z dovozní společnosti Vinicola, a.s. Honza Martínek, byl to pěkný latinskoamerický večer.
Nejprve jsme ochutnali tři bílá vína z argentinského vinařství Bodegas Escorihuela. Prvním bylo šumivé Alma Negra Espumante Chardonnay, vyráběné tradiční metodou zráním v láhvi. V mnohém mi připomínalo základní vína z Champagne, která mám rád pro jejich bohatou ovocitost, svěžest a veselou nekomplikovanost. Tento brut s poměrně jemným perlením byl hezkým vstupem do latinskoamerické přehlídky.
„Spravedlivé“ cuvée Chardonnay/Viognier 2009 High Altitude vonělo po světlém ovoci s jemným závojem květin a minerálů. V těle ovocné, lehce máslové (stopa chardonnay) s lehounkou dochutí v podobě květinové louky se špetkou minerálů. Decentně svěží víno, možná trochu nevyrovnané.
Escorihuela Gascón 1884 Reserve Chardonnay 2009 zrálo z 30 % tři měsíce v bariku z francouzského dubu a zbytek pak v nerezu. Ve vůní nazrálé ovoce, stopa sladké máslové kukuřice v jemném vanilkovém kabátku. V chuti identické, poměrně uhlazené a jemně pikantní. Vanilková stopa po částečném zrání v dubu mi připadala ještě poněkud čerstvá.
První červené víno bylo ze stejného argentinského vinařství. Cuvée High Altitude Malbec/Cabernet Sauvignon (50/50) vonělo po nazrálých tmavých peckovinách. V těle poměrně plné, bohatě ovocité (vyzrálé višně) se středně dlouhou dochutí. Příjemně pitelné víno za dobrou cenu!
Jediným chilským zástupcem bylo Carmenére 2008 z vinařství Viňa Chocalán v Maipo Valley. Velmi vydařené víno s příjemnou vůní tmavého ovoce, jemného černého rybízu a čokolády. V chuti vyzrálé ovoce, zřetelné, ale pomalu již sládnoucí třísloviny a lehká kořenitost díky černému rybízu.
A pokračovali jsme dvěma červenými víny z argentinského vinařství Bodegas Escorihuela. Nejprve Escorihuela Gascón 1884 Reserve Malbec 2009. Víno zrálo osm měsíců v bariku z francouzského a amerického dubu (50/50). Velmi atraktivní, byť ještě opravdu mladé víno. Ve vůni tmavá lesní směs a čokoláda, v chuti téměř identické, velmi ovocité, ale ještě neuhlazené s jemnými tříslovinami a dubovou stopou. Ale již nyní víno prozradilo pěknou ovocnou dochuť. Mělo by ještě tak rok ležet, třebaže mnohým se již nyní zda dobře pitelné. Moc se těším, až otevřu ročník 2007, který byl ke koupi. Doufám, že se dočkám očekávaného výsledku!
Vinná tečka měla podobu v dané chvíli asi nejlepšího vína večera – Escorihuela Gascón Limited Production Cabernet Sauvignon 2005. Víno zrálo 24 měsíců v bariku z francouzského a amerického dubu (50/50). Ve vůni byly zřetelné již velmi vyzrálé, hodně džemovité tóny lesní směsi, ale také káva a čokoláda. Chuť obdobná, velmi uhlazená, s výraznějším poměrem čokolády a kávy. Mám pocit, že víno je přesně na vrcholu, již se nebude vyvíjet k lepšímu. Zatím ještě těší, ale na delší pití je na můj vkus příliš marmeládové.
A po krátké přestávce nám znalec karibských rumů Patrik Nikitinský představil tři atraktivní vzorky: Ron Centenario 8 Aňos (38 %) z Kostariky, sametový a poněkud „dámský“ Ron Centenario 20 Aňos (40 %), rovněž z Kostariky, a na závěr zase trošku „chlapský“ Ron Atlantico Private cask (40 %). Krásně vyzrálé, lahodné rumy kupodivu potěšily i dámskou společnost. Přechutnávání bylo intenzivnější, než jsem očekával…
„Vrcholový tým“ rumy nehodnotil, ale většině v sále nejvíce chutnal dvacetiletý z Kostariky. Já bych dal přednost rumu Atlantico z Dominikánské republiky. Vína pak přítomní členové „vrcholového týmu“ hodnotili takto:
Cabernet Sauvignon 2005 Limited Production – 9,1 bodu, 1884 Reserve Malbec 2009 – 9 b., Chocalán Carmenére – 8,7 b., Alma Negra Espumante Chardonnay a Gascón 1884 Reserve Chardonnay – 8,6 b., Malbec/Cabernet Sauvignon High Altitude – 8,5 b. a Chardonnay/Viognier – 8,2 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý