Vína z Josefova s krásným finišem
19. 12. 2016
Po loňské pauze jsme měli ve Viničním altánu opět možnost ochutnat vína Vinařství Zuzany Prátové z Josefova. Vinařka přijela opět se svým synem Edou, a oba se střídali při prezentaci vín. Syn pak již tradičně, především k velkému potěšení přítomných dam, přidal nějaké veselé i pikantní „příhody z natáčení”.
Ochutnali jsme dvanáct vín, většinou z ročníku 2015, nicméně dvě červená a dvě sladké speciality byly o nějaký ten rok vyzrálejší.
Již na počátku musím říct, že jistým problémem byl pro mne vysoký alkohol několika bílých vín z loňské sklizně, stejně jako zřetelnější absence kyselin.
Netýká se to však vstupního Rulandského šedého 2015 v pozdním sběru, suchého vína s 12 % alkoholu a s alespoň trochu pikantním ocáskem. Ve vůni kombinace různého světlého ovoce a jemných minerálů. V chuti převažovaly světlé peckoviny s jemnou pecičkou, tělo zakulacené, malinko nasládlé a lehce pikantní. Příjemné víno i na delší pití. Je dobré ho nechat chvíli vydýchat.
Auxerrois 2015 bylo rovněž suché, se stejným alkoholem, a dokonce ještě s malinko vyšší kyselinou. Ve vůni lehce kompotované světlé ovoce s decentní minerálním „štychem”. V chuti s jemnou aromatikou bylo suché, méně výrazné a jen lehce pikantní. Víno bylo vyrobeno s použitím metody sur-lie.
Děvín 2015 ve výběru z hroznů dost utrpěl vysokým alkoholem (14 %) a nízkou kyselinou (5,4 g/l). Při trochu vyšším zbytkovém cukru (7,3 g/l) působil poněkud těžším a nepříliš živým dojmem. Ve vůni i chuti převládaly sladší, ovocně-květinové tóny, jemná kořenitost a vyčuhující alkohol. Unavené a pro mne trochu nevýrazné víno.
Vysoký alkohol bych vyčetl také vínu Solaris 2015 ve výběru z hroznů. Ve vůni kombinace světlého ovoce, květin a medu. V plnějším a uhlazeném těle bylo však víno přece jen málo pikantní. A o vyšší pociťovou sladkost se postaral také alkohol. V závěru jsem cítil lehkou minerální stopu.
Ani Pálava mne příliš neoslovila. Alkohol 14 %, 5,8 g/l kyselin, zbytkový cukr téměř 12 g/l. Polosuché víno s jemnou vůní nazrálého světlého ovoce a s decentní stopou kořenitého muškátu. Chuť zřetelně nasládlá, malinko kořenitá, jemně minerální a málo živá. Víno chyběla pikantnost a vyčuhoval alkohol.
O chloupek víc mi chutnal Hibernal 2015 ve výběru z hroznů. Polosladké víno s vůní, která se jen pomalu otevírala. Počáteční živočišné tóny však zmizely, a objevil se sladký grep v kombinaci s decentními minerály. V ovocné chuti jsem cítil příjemné tóny meruňky a broskve, ale i jemných minerálů. Bohužel, opět chyběla výraznější pikantnost, a také alkohol působil spíše jako tlumící element. Nicméně právě Hibernal byl pro mne z posledních pěti vín tím nejpřijatelnějším.
A po něm následovala pro mne jen uspokojivá vína. Začalo to nenápadně Frankovkou rosé 2015 v pozdním sběru, lehce polosuchým vínem s vůní jemných tmavých peckovin (třešní) a špetkou minerálů. V chuti pociťově spíše suché, ovocné (jemný třešňový kompot) a měkce pikantní.
Jedním z nejlepších vín večera bylo pro mne Rulandské modré 2012 ve výběru z hroznů. Vstřícná a velmi příjemná vůně jemných tmavých peckovin v delikátním kořenitém závoji. V chuti vyzrálé, uhlazené, ovocné s náznakem džemovitosti. Víno s delší dochutí a slaďoučkými tříslovinami.
Pěkná, i když relativně ještě trochu mladá, byla Frankovka 2013 v pozdním sběru. Ve vůni tmavé peckoviny s trochou jemné čokolády. V chuti uhlazené třešně a višně, v závěru měkce pikantní. Víno bude ještě lepší po dalším ležení v láhvi.
Dornfelder 2015 v pozdním sběru byl opravdu mladý. Nicméně již nyní se pil příjemně. Ve vůni směs tmavého ovoce. Stejně tak v měkce pikantní a „čisté” chuti. Tmavé ovoce bylo v lehce kompotovaném provedení. Víno potřebuje ještě alespoň rok odpočívat v láhvi.
A na závěr dvě sladké delikatesy, které společně s Rulandským modrým vysoko třímaly exkluzívní prapor vinařství. Sladký Hibernal 2013 ve výběru z bobulí (50 g/l zbytkového cukru) nabídl ve vůni atraktivní soužití citrusů (grep) a jemných medových tónů. V chuti sladké citrusy, pikantní díky pěkné kyselině (8 g/l), plné s hodně dlouhou dochutí. Taková ambrósie!
Krásná, a téměř srovnatelná s předchozím Hibernalem, byla sladká tečka v podobě ledové Frankovky 2012. Velmi sladké víno s krásně pikantním ocáskem (8 g/l kyselin). Ve vůni tmavé ovoce v lehounkém minerálním kabátku. V chuti sladké tmavé ovoce, měkce pikantní, a s delikátním minerálním „štychem”.
Krásná sladká dvojtečka. A takto vína hodnotil početně poněkud oslabený „vrcholový tým”:
Hibernal 2013, výběr z bobulí – 9 bodů (z 10 možných), Rulandské modré 2012 a Frankovka ledové víno – 8,9 b., Frankovka 2013 – 8,7 b., Solaris 2015, Hibernal 2015 a Dornfelder 2015 – 8,6 b., Pálava 2015 a Frankovka rosé 2015 – 8,5 b., Děvín 2015 a Rulandské šedé 2015 – 8,4 b. a Auxerrois 2015 – 8,2 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý