Vyrovnaná nabídka od sv. Martina

9. 8. 2017

     Svatý Martin přichází do Viničního altánu téměř pravidelně dvakrát do roka. Především 11. listopadu s mladými moravskými a českými víny, a potom většinou v létě prostřednictvím velkobílovického vinaře Radima Osičky a jeho Vinařství U sv. Martina.
      Tentokrát to bylo rovněž 11., ale července, a my jsme měli možnost přechutnat tucet vín, v drtivé většině z ročníku 2016. Radim Osička nám představil devět bílých vín, jedno růžové a dvě červená, převážně z „moravské klasiky”.
      Zahájili jsme zemským Rulandským šedých 2016, suchým vínem s výraznou vůní po jižním ovoci, ale hlavně hrušce máslovce. Chuť obdobná s lehkým minerálním „štychem”, šťavnatá, malinko zakulacená, pikantní se zřetelnou hořčinkou v závěru na patře. Zavínili jsme se „šedivkou” s vyzrálostí hroznů na úrovní pozdního sběru.
      O fous živější byl Müller-Thurgau 2016, suché kabinetní víno s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou. Ve vůni nazrálé světlé ovoce se stopou květin a s dotykem minerálů. V chuti bylo víno šťavnaté a pikantní, samozřejmě nic hlubokého, ale příjemné na delší pití.
      Velmi mne překvapil Ryzlink rýnský 2016, suché kabinetní víno z panenské sklizně (dvouletý vinohrad). Takovou bohatou chuť a delší závěr jsem u vína z révy, kterou bych označil za „miminko”, rozhodně nečekal. Příjemná vůně meruněk a broskví s náznakem lipoviny a jemných minerálů. Také v poněkud plnější chuti jsem cítil světlé peckoviny a lipový květ. Mile šťavnaté víno. Moc jsem zvědavý, jaká vína bude vinohrad nabízet za, řekněme, sedm let.
      Neméně příjemné bylo formálně ještě suché Neuburské 2016, jakostní víno s vůní vyzrálého světlého ovoce se stopou přezrálé hrušky. Chuť měkce ovocná (zralá hruška), uhlazená. Nenáročné, ale ideální víno na delší pití, které polaská.
      Polosuchý Tramín červený 2016 v pozdním sběru nabídl „čistou” tramínovou vůni včetně růže, exotického liči a citrusů. Chuť ovocně-květinová, malinko nasládlá, šťavnatá a pikantní. Příjemný tramín nejen pro dámy.
      Potěšil mne, možná vzhledem k velkobílovickému „terroiru”, Ryzlink vlašský 2016 v pozdním sběru, suché víno z vyzrálých hroznů (cukernatost moštu 23 °NM). Ve vůni nazrálé světlé ovoce, jemně kořenité. Chuť ovocně-minerální, opět lehce kořenitá, šťavnatá a delikátně nasládlá. Příjemný byl dostatečně pikantní ocásek. Hrozny pocházely u viniční trati Přední hora ve Velkých Bílovicích.
      Rozhodně nejsofistikovanějším vínem večera bylo Chardonnay Exclusive 2015 v pozdním sběru, suché víno s malinko vyšším zbytkovým cukrem (6,1 g/l), které zrálo 4 měsíce v kombinovaném sudu dub-akát. Ve vůni vyzrálé světlé ovoce s jemným dotykem minerálů a velmi lehounkým „karamelovým” závojem. V ovocité chuti byla zřetelnější přítomnost karamelové stopy. Víno bylo pikantní a šťavnaté, očekávám jeho další pozitivní vývoj (zakulacení a větší harmonizace cukru a kyselin) ležením v láhvi.
      Příliš mne neoslovil Muškát Ottonel 2016, polosladké kabinetní víno. Výrazně aromatické po přezrálém ovoci, jemně kořenitém. V chuti téměř identické, zřetelně nasládlé a jen lehce pikantní. Aromaticky bylo pro mne poněkud „protivné”.
      Velmi pěkná byla Pálava 2016 ve výběru z hroznů. Polosladké, ale nikoliv přeslazené víno s delikátní vůní po jemných citrusech včetně pomerančové kůry, lehce kořenitých. V chuti nasládlé, zakulacené s převahou vyzrálých citrusů. Šťavnaté víno, a co je potěšující, s měkce pikantním závěrem.
      Rulandské modré rosé 2016 ve výběru z hroznů bylo rovněž polosladké, ale stejně jako Pálava nepůsobilo přeslazeně. Ve vůni jemné tmavé peckoviny. V chuti ovocné, nasládlé, trošku zakulacené a šťavnaté. Plnější tělo s měkce pikantní koncovkou.
      Moc mi chutnalo Rulandské modré 2015 v pozdním sběru. Ve vůni višně v čokoládě, taková jemná griotka. V chuti vyzrálé tmavé peckoviny, šťavnaté, uhlazené a měkce pikantní. Víno, u kterého se dá sedět celý večer, nedráždí kyselinou, neškrábe výraznými tříslovinami. A bude ještě lepší. Moravská červená „klasika” z pěkného ročníku.
      Závěrečné Cuvée Tomáš 2015 v pozdním sběru z odrůd Alibernet a Rulandské modré (50/50) nebylo mojí vinnou parketou. Vonělo po výrazně kořenitém tmavém ovoci s dotykem hořké čokolády. Díky modrému Pinotu bylo v těle poměrně uhlazené, ale stále ještě malinko tvrdé po Alibernetu. V těle nabídlo zřetelnou kořenitost a lehkou stopu něčeho, co já označuji jako rozdrcený „bakelit”. Možná se delší ležením v láhvi více uhladí a zakulatí. Čekat na něj však nebudu. K popíjení mám jiná, pro mne přitažlivá vína od Radima Osičky. Letos i napřesrok. Už se těším!
      Tentokrát početně poněkud oslabený „vrcholový tým” hodnotil ochutnávaná vína takto:
Chardonnay Exclusive 2015 – 8,8 bodu (z 10 možných), Ryzlink vlašský 2016, Pálava 2016 a Rulandské modré 2015 – 8,7 b., Ryzlink rýnský 2016, Neuburské 2016, Tramín červený 2016 a Rulandské modré rosé 2016 – 8,6 b., Rulandské šedé 2016, Müller-Thurgau 2016 a Cuvée Tomáš 2015 – 8,5 b. a Muškát Ottonel 2016 – 8,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist