Z Bořetic hlavně červené chuťovky

29. 1. 2016

     O první letošní degustaci, moravských vín ve Viničním altánu se postaralo bořetické Rodinné vinařství Jedlička. Jeho obchodní ředitel a pravidelný host Viničního altánu Jiří Hudec nám na počátku nové vinařské sezony připravil deset vín, převážně červených ze starších ročníků.  Nicméně ochutnali jsme i tři vína z předloňské sklizně a dvě čerstvé bílé novinky.
      A jednou z nich, konkrétně jakostním vínem z odrůd Müller Thurgau a Muškát moravský 2015 jsme se příjemně zavínili. Ovocně-květinová vůně, v lehounce nasládlé a zakulacené chuti ovoce a „hutný” muškát. Závěr byl měkce pikantní.
      Rovněž jakostní, o rok starší Ryzlink vlašský působil vyzrálejším dojmem, ale byl také mnohem pikantnější, díky téměř 8 g/l kyselin. Ve vůni poměrně jemný, ovocně-minerální. Chuť po vyzrálém světlém ovoci s minerální stopou. Šťavnaté a velmi pikantní víno, kterému by ještě další ležení na láhvi prospělo.
      Rozhodně nejzajímavější z bílých vín byl následující Ryzlink rýnský 2014 ze známé viniční trati Čtvrtě. Suchý ryzlink s výraznou kyselinou (8,1 g/l) nebyl sice tak plný jako ten ze sklizně 2013, nicméně jisté naděje na další zlepšování u něj rozhodně jsou. Ve vůni nazrálé světlé ovoce v lehkém máslovém kabátku. V chuti světlé ovoce, tělo trošku tenčí, ale šťavnaté a velmi pikantní v závěru.
      Polosuché Svatovavřinecké rosé 2014 v pozdním sběru nás svým cukříčkem malinko pohladilo. A osvěžilo bohatými ovocnými tóny ve vůni (jahody, lesní směs) i chuti (tady spíše tmavé peckoviny). Tělo lehce nasládlé, malinko kořenité s měkce pikantním ocáskem. Pěkný bezcukerný extrakt (27,8 g/l). „Růžovka” nejen pro teplé letní dny!
     Velmi zajímavý a mnohé naznačující o vínech z loňské sklizně byl Modrý Portugal 2015 v pozdním sběru. Krásně ovocité a „čisté” víno bohaté na jemně džemovité tmavé peckoviny ve vůni i chuti. V těle lehce uhlazené a měkce pikantní v koncovce. Příjemné víno na delší pití.
     Poměrně odlišný byl Dornfelder 2013 ve výběru z hroznů. Suché víno s lehce kořenitými tóny v ovocité vůni i chuti (převaha tmavých peckovin). V chuti přezrálé třešně a višně s lehkou pecičkou a s jemným čokoládovým „štychem”. Ještě bych ho nechal tak rok ležet v láhvi.
     Svým stylem mu byl podobný Merlot 2013 ve výběru z hroznů, opět velmi suché víno s ještě zřetelnými tříslovinami. Ve vůni kořenité tmavé ovoce s jemným dotykem černého rybízu. V chuti téměř identické, jen s přídavkem čokolády. Třísloviny je třeba ještě nechat zesládnout a zjemnit. Snad za rok, ale je to již nyní pěkné víno k tmavším masům.
     Velmi mne potěšila Frankovka 2011 v pozdním sběru. Výborný ročník, pěkné zpracování hroznů, mazlivá vůně tmavých peckovin se špetkou sušených plodů. Chuť velmi ovocná (třešně, višně), čistá a jemně pikantní v závěru. Příjemně extraktivní víno s elegantní dochutí.
      Na závěr dvě tradiční cuvée. První, Cuvée Tůfary v pozdním sběru bylo ještě hodně mladé, navíc ročník 2013 vyžaduje zvláště u červených vín větší péči. Víno z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Svatovavřinecké vonělo po nazrálém tmavém ovoci se stopou čokolády. Chuť prakticky identická, měkce pikantní, ale s ještě zřetelnými tříslovinami. Musí prostě ležet!
      Poslední bylo u mne jednou z nejlepší dvojice večera – Cuvée Kácary 2011 v pozdním sběru. Odrůdy více „moravské” (převažující André, Rulandské modré a Svatovavřinecké), vůně po lehce džemovité tmavé lesní směsi. Chuť odpovídající příznivému ročníku – extraktivní (30 g/l bezcukerného extraktu), uhlazená (vyzrálé tmavé peckoviny a lesní směs), jemná a šťavnatá s lehce pikantním ocáskem. Velmi příjemné víno k univerzálnímu použití. Určitě potěší!
      Početně poněkud oslabený „vrcholový tým” hodnotil vína takto:
Cuvée Kácery 2011 – 9 bodů (10 možných), Frankovka 2011 – 8,9 b., cuvée Tůfary 2013 – 8,8 b., Ryzlink rýnský 2014 – 8,7 b., Merlot 2013 a Dornfelder 2013 – 8,6 b., Modrý Portugal 2015 – 8,5 b., Svatovavřinecké rosé a Müller Thurgau/Muškát moravský – 8,4 b. a Ryzlink vlašský 2014 – 8,1 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist