Z Valtic přes závěje i ledovku

21. 4. 2010

Valtický vinař Roman Zapletal se nezalekl sněhové kalamity a přivezl vína na svou premiéru ve Viničním altánu. A potěšil tak téměř tři desítky věrných milovníků moravských vín, kteří přišli do Gröbovky závěje nezávěje, ledovka neledovka.

Vzhledem k tomu, že Roman Zapletal vyrábí víno především ze zakoupených hroznů, stává se, že ne všechna vína dosahují žádanou kvalitu. Z celého tuctu vín, která nám představil, byla asi tři, která nevznikla z ideálních hroznů. Ale to není na Moravě nic neobvyklého. Na druhé straně alespoň další čtyři vína se vyšplhala na horní příčky žebříčku kvality.

Vstupní Chardonnay 2008 v pozdním sběru z vrbické vinice příliš nenadchlo potlačenou vůní (slabý náznak ovoce), ani nepříliš výraznou ovocitou chutí s výraznější kyselinou. Snad jen jedna až dvě sklenky k jídlu!

Hrozny pro Rulandské šedé 2008 v pozdním sběru pocházely rovněž z Vrbice, ale proti předchozímu vzorku bylo víno bohatší ve vůni i chuti. Bohatě nazrálé světlé ovoce, v těle zakulacené a příjemně pikantní. Suché a dobře pitelné víno.

Sedlecký Muškát moravský 2008 byl jakostní a suchý. Jemné víno ve vůni i chuti, převládal v něm zralý hrozen. Tělíčko bylo lehce zakulacené a jemně pikantní. V dochuti byly zřetelné spíše ovocné tóny, muškátové jen zastřeně.

Potěšující byl pro mne Tramín červený 2008 ve výběru z hroznů. Použity byly hrozny ze Sedlce a Hlohovce. Takto vzniklé „enologické cuvée“ bylo ve vůni i chuti poměrně plné, zakulacené s jemnou pikantností. V delší dochuti pak bohaté na sušené ovoce. Ne zcela typický tramín, ale přes vyšší zbytkový cukr dobře pitelný.

Následovala dvě atraktivní, opravdu velmi kvalitní vína. Nejprve Ryzlink vlašský 2008, výběr z hroznů (botrytický sběr), ze sedlecké trati Štrambery. Velmi bohaté a elegantní víno ve vůni (nazrálé ovoce, med, botrytické tóny) i chuti (navíc zřetelná fíková dochuť). Výrazně nasládlé a mazlivé víno, které jen umocní zážitek ze setkání u sklenky, nejlépe ve dvou.

Chardonnay 2008, rovněž botrytický sběr (Sedlec, trať Kotel), mělo až neuvěřitelně vysoký alkohol (16,8 %), ale necítil jsem to dramaticky. Zbytkový cukr byl kolem 33 g/l, ve vůni jsem cítil „klasické“ chardonnay – sladkou kukuřici a máslové tóny. V chuti bylo bohatě ovocné, baculaté v ovocně-botrytickým závěrem. Proti „vlašáku“ bylo přece jen pikantnější.

Druhý poločas zahájilo Zweigeltrebe rosé 2008 z vrbické viniční trati Roviny. Nezatříděné suché víno s parametry pozdního sběru. Ve vůni i chuti jahody, maliny, třešně i smetana. Lehce zakulacené a pikantní víno, které by potřebovalo jen o trochu větší šťavnatost a svěžest.

Jedním z těch méně zdařilých vín bylo jakostní Rulandské modré 2008 z čejkovické trati odměry. Nevyzrálé hrozny neposkytly vínu zasloužené tělo. Ovocné, suché, ale také tenké – člověk ho téměř necítí. Kdyby nemělo 12 % alkoholu, bylo by to pěkné občerstvení pro teplé dny.

Jakostní Cabernet Moravia 2008 byl ve vůni i chuti hezky ovocný s papričkovou stopou, ale tělo bylo dost tenké. Pikantní víno, které se lehce pije, ale velký zážitek neočekávejte!

Lépe na tom byl Cabernet Sauvignon 2008 v pozdním sběru ze sedlecké trati Čtyřicítka. Ve vůni kořenitý jahodový kompot, v chuti tmavé peckoviny a jemné, nicméně zřetelné tříslo. Víno v dochuti pikantní, bez zřetelnější stopy černého rybízu. Trochu jiný Cabernet Sauvignon, ale pěkně pitelný!

Velmi zajímavý byl čejkovický Alibernet 2008. Jakostní víno, žádná „divočina“, ale pěkně vyzrálé až uhlazené víno se sládnoucími tříslovinami. Ve vůni lesní směs a trocha kávy. V chuti bohatě ovocné, uhlazené víno v lehce „jižním stylu“ – čokoláda, káva, sušené švestky.

Rozhodně nejlepším červeným vínem byl závěrečný Merlot 2008 v pozdním sběru z čejkovické trati Odměry. Již „klasický“ moravský merlot, ovocitý, jemný a pikantní. Nic hlubokého, ale poměrně bohatá lesní směs s náznakem sušeného ovoce, zvláště hrozinek. Takové víno se dát pít celý večer. Pravda, dobrá surovina nemusí být každý rok…

Takto hodnotil vína „vrcholový tým“, přes kalamitu téměř v plné sestavě:

Chardonnay, botrytický sběr – 9 bodů (z 10 možných), Ryzlink vlašský, botrytický sběr – 8,9 b., Merlot – 8,6 b., Alibernet – 8,3 b., Tramín – 8,1 b., Rulandské šedé a Zweeigeltrebe rosé – 8 b., Cabernet Sauvignon – 7,9 b., Muškát moravský – 7,8 b., Chardonnay – 7 b., Rulanské modré a Cabernet Moravia – 6,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist