Zážitky ze španělské Cariňeny

25. 3. 2013

     Opravdu mimořádná španělská vína jsme měli možnost ochutnat ve Viničním altánu díky Robertu Karáskovi z dovozní společnosti Vuelta, s.r.o. Vína z výjimečného sklepa Bodega Pago Aylés v oblasti Cariňena prezentoval obchodní ředitel vinařství pan Felix Moreno.
      Jedno ze čtrnácti španělských vinařství, která se mohou pochlubit nejvyšší klasifikací Vino de Pago (od roku 2010), bylo zastoupeno devíti víny, z toho čtyři v klasifikaci Vino de Pago a pět jako Cariňena D.O.
      Poněkud smolnou vstupní pozici mělo jediné bílé víno večera – Dorodón blanco 2011 (DO Cariňena). Stoprocentní odrůda Chardonnay z limitované produkce nabídla ve vůni světlé ovoce, jemné tóny květin a špetku minerálů. V těle hutné, plné a bohatě ovocné s pěknou, pikantní dochutí světlých peckovin. Víno získalo v nejnovějším vydání (2013) prestižního průvodce španělskými víny Guída Peňín 88 bodů. Svou kvalitou se minimálně vyrovnalo většině červených vín.
      Příjemné bylo i „základní” červené víno Aldeya Garnacha 2011 (DO Cariňena). Vyšší alkohol (14 %), stejně jako u většiny ochutnávaných červených vín, který však byl poměrně elegantně zakomponován v těle vína. Čistá vůně višní v čokoládě. Obdobně chuť, bohatá, navíc s jemnými vanilkovými tóny.  Závěr je plný, svěží a příjemně pikantní. Víno zrálo z 50 % 3-4 měsíce v použitém bariku z francouzského dubu. Druhá polovina v nerezu.
      O něco sofistikovanější byla následující Aldeya Barrica 2008 (DO Cariňena), cuvée z odrůd Tempranillo, Garnacha a Merlot. Ve vůni nazrálé tmavé ovoce v lehounkém závoji čokolády a kůže. V chuti hutné, nazrálé, až téměř džemovité se stopou čokolády a marmelády. Jemné třísloviny a pikantnost v závěru na patře. Víno zrálo 10 měsíců v bariku z francouzského a amerického dubu.
      Prvním výrazným vrcholem večera bylo víno Serendipia Merlot 2009 (DO Cariňena). Atraktivní láhev, neméně atraktivní obsah (93 bodů v Guída Peňín). Ve vůni nazrálé tmavé ovoce a jemná čokoláda. V chuti něco na způsob jemných višní v čokoládě. Tělo uhlazené, ovocné se sladkými, ale stále zřetelnými tříslovinami. Víno zrálo 12 měsíců v bariku.
      Serendipia Garnacha 2009 (DO Cariňana) bylo velmi podobné předchozímu vínu, jen s tím rozdílem, že čokoládová složka ve vůni byla výraznější a třísloviny o něco zřetelnější. Výborné víno (90 bodů v Guída Peňín), které by možná potřebovalo ještě trochu zjemnit ležením v láhvi.
      Druhou část degustace tvořila vína z kategorie Vino de Pago. A prvním bylo růžové „L” (třetí písmeno v názvu AYLÉS) de Aylés rosado 2012. Cuvée odrůd Garnacha a Cabernet Sauvignon,
plnější barvy s vůní tmavých peckovin. V bohaté chuti opět nazrálé třešně a višně, šťavnaté, svěží a příjemně pikantní v delší dochuti.
      Víno „A” de Aylés 2010 (Vino de Pago) je cuvée odrůd Garnacha, Tempranillo, Merlot a Cabernet Sauvignon. Jemně barikované víno (každá odrůda zrála zvlášť 2 měsíce v bariku z francouzského dubu. Vůně bohatě ovocná. V chuti kombinace tmavé lesní směsi a peckovin, jemný náznak kůže a čokolády. Lehké tříslo a delikátní pikantnost v dochuti.
      Třetím vrcholem večera bylo pro mne nikoliv očekáváné závěrečné víno, ale to předcházející: „Y” de Aylés Barrica 2010 (Vino de Pago). Ve vůni vyzrálé tmavé peckoviny s jemným náznakem čokolády. V chuti lehce džemovité tmavé ovoce, tělo uhlazené, poměrně jemné, ale s ještě zřetelnými tříslovinami. V bohatě ovocném závěru byla zřetelná stopa čokolády a kůže. Víno zrálo 6 měsíců v novém bariku.
      Velmi jsem byl zvědavý na vlajkovou loď vinařství víno „3 de 3000” 2007 z limitované série 7000 lahví. Cuvée odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon a  Garnacha zrálo 12 měsíců v barikových sudech z dubu několika zemí. Nemohu tvrdit, že mne toto víno oslovilo se všech ochutnávaných nejvíce.    Nepochybně zajímavé, ale jeho styl mi zcela nevyhovuje. Připomíná některá vína z Rioji, je uhlazené, ovocné, ale zároveň velmi pikantní. Jeho ovocnost v tuto chvíli poněkud zakrývají tóny čokolády, stejně tak jsem společně s nejbližšími degustujícími zaznamenal v jeho chuti něco, co trochu připomíná kopr v nakládaných okurkách. Třísloviny jsou jemné, ale osobně mne více oslovil styl sladkých taninů z vína Serendipia Merlot. I tak je to nepochybně velké víno, které má dostatek obdivovatelů.
      Každopádně „vrcholový tým” si ho přece jen zvolil jako vítěze večera. Tady je jeho konečný verdikt:
„3 de 3000” 2007 – 9,2 bodu (z 10 možných), Serendipia Merlot 2009 a „Y” de Aylés Barrica 2010 – 9,1 b., Serendipia Garnacha 2009 – 9 b., Aldeya Garnacha 2011 a „A” de Aylés 2010 – 8,9 b., Dorodón blanco 2011 a Aldeya Barrica 2008 – 8,8 b. a „L” de Aylés rosado 2012 – 8,7 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist