Zcela neobvyklá ochutnávka moravských vín a vepřových pečení
27. 4. 2009
Sommeliér Zdenek Reimann
Zcela neobvyklá ochutnávka moravských vín a vepřových pečení, uzenin a kořeněných bůčků na večeru Zdenka Reimanna ve středu 22. 4. 09 docela uchvátila. Tentokrát hostoval v nejkrásnější české vinotéce Wines Home v Bílkově 13 na Praze 1 pan Petr Bíza z Čejkovic, vinař sice malý, ale ne zas tak úplně. V obchodech a restauracích moc zastoupen není, protože vyprodá většinou přímo ze sklepa. Jeho prezentace jsou velmi populární, viz rčení půvabné slečny a flegmatického univerzitního profesora:
„Včerejší ochutnávka byla naprosto vynikající a jménem nás 3 zúčastněných bych Vám za ni chtěla poděkovat. Pan Bíza předčil naše očekávání! Nestíhala jsem si ani všechny ty zajímavosti zapisovat – připadala jsem si jak na vysokoškolské přednášce :-)“ Alena Vejnarová.
„Kombinace vína a vepřového v jakékoliv podobě bývá dost často zpochybňována, ačkoliv doma to všichni děláme. Kyseliny Bízova vína si krásně poradily i s kořeněným bůčkem či vepřovou pečení na kmínu. Tak zajímavou ochutnávku jsem ještě nezažil.“ Aleš Kudrna.
Petr Bíza navazuje na tradici předků, kteří přišli v roce 1771 z Francie. Nabídnul Zweigeltrebe rosé, Sauvignon, Chardonnay, Tramín, Rulandské šedé, svůj slavný Neronet, a vlajková červená Grand Cuvée Bizé a Grand Cuvée Cabernet z vysoce vyzrálých hroznů, které dlouho maceroval na slupkách pro extra temnou barvu a sladké tříslo. Vybrané partie prošly potřebným zráním v dubových sudech, bez něhož se kvalitní, komplexní červená vína neobejdou. Jeho vína je jako peněz. Málo.
Uzeniny představil vyhlášený uzenář Miloš Hvězda z Lomnice nad Popelkou. Společnost zapálených gastronautů, která se ve Wines Home schází pravidelně každé pondělí v 18.00 (všechny spřízněné duše vítány, rezervace nutná) to považuje za konání hodné školených labužníků a činnost nadmíru záslužnou, neboť konzum a odbyt vedou k potřebné zaměstnanosti.
Společnost Lomničan se stoletou tradicí vyrábí masné výrobky tradičními postupy z kvalitních téměř bio surovin z podkrkonoší. Je tak vynikající a oblíbená, že dobývá i trh v Praze, a sousedních EU zemí. Ochutnali jsme také kořeněný uzený bok a kotlety, selské sádlo s masovými výpečky a jiné.
Sommeliér Zdeněk Reimann zakončil večer podáváním knedlíků na uzeném bůčku s vajíčkem. Bylo odsouhlaseno, že tato stará česká specialita bude k mání každý večer, protože cesta domů kolem drahých, nádherně vonících restaurací s prázdným žaludkem pod košilí je příliš strastiplná. Příští ochutnávku 4.5. si zamluvilo vinařství Kovacs a knedlíky na uzeném bůčku s vajíčkem připraví dobrovolnice Irena Tomešová.
Fotografie Petr Bardon