Zdařilá premiéra „černých Moruší“
3. 6. 2008
Jiří Novotný z dovozní společnosti Vicom s.r.o. měl šťastnou ruku, když začal dovážet vína z argentinského vinařství Finca Las Moras z oblasti San Juan. Vína výborné kvality (a to i v nižších řadách) musí totiž potěšit všechny milovníky „čistých“ a ovocitých vín z Argentiny, tím spíše, že vynikají také výbornou cenou. Tentokrát jsme měli ve Viničním altánu jednu českou premiéru. Na degustaci se vůbec poprvé představila vína z řady Black Label označovaná jako Reserva. Sommeliér Jan Martínek z pražské vinotéky U Zlaté koruny nám představil desítku vín z produkce Finca Las Moras (česky Moruše). Tři bílá, jedno růžové a šest červených -– a díky jeho výraznému hlasu slyšeli výklad a komentování vín i hosté ze zadních stolků zaplněného „hlavního sálu“. Velmi zajímavá byla nejen červená, ale také bílá vína, i když jejich pikantnost mohl u všech tří doplňovat poněkud nižší alkohol. Třeba vstupní Viognier 2007, plný vyzrálého jižního ovoce s převahou meruněk ve vůni i chuti. Lehce kořenité, měkké víno s nádechem vanilky, třebaže nezrálo v dubu. V závěru překvapilo výraznější kyselinkou. O stupínek výš bych postavil následující Sauvignon Blanc 2007, který dobře znám z o rok staršího ročníku. Je potěšitelné, že víno si udržuje výbornou kvalitu, výraznou svěžest a pikantnost i krásnou kombinaci citrusového ovoce, černého rybízu a černého bezu ve vůni i v chuti. Ze všech tří bílých měl nejnižší alkohol – 13,5 %. Prvním vínem z řady Black Label byl Savignon Blanc Reserve 2006, víno zrající 6 měsíců v barikovém sudu z francouzského dubu. Vonělo po nazrálém ovoci, černém rybízu – zřetelné byly také vanilkové a lehce minerální tóny. V těle hladší, elegantnější a zakulacené. Pikantní ovocité víno se stopou vanilky a černého rybízu. Trochu vyšší alkohol – 14 % předurčuje víno spíše pro kombinaci s jídlem, a navíc ne v příliš teplých dnech. Růžový Syrah 2007 výrazně voněl po zralých jahodách, které v chuti přecházejí do červených peckovin. Plnější „růžovka“, lehce pikantní a elegantní. Opět příjemné pití spíše pro jaro a léto, kdy teploty příliš nepřevyšují 20 °C. První červené, klasický argentinský Malbec 2007, mělo ve vůni zřetelné tmavé lesní plody a jemné koření, v lehce pikantním těle překvapilo zřetelnými tříslovinami. Jinak klasické ostružiny a borůvky s lehkým vanilkovým závojem. V porovnání s následujícím Syrahem 2007 mi připadal poněkud kratší ve finiši. Již zmíněný Syrah byl o něco výraznější již ve vůni (pěkné tmavé lesní plody). V ovocné chuti byl příjemně kulatý s jemnou tříslovinou, jemně pikantní, v dochuti středně dlouhý. Cuvée Cabernet Sauvignon/Syrah (po 50 %) z vyšší řady Las Moras Reserve zrálo 12 měsíců v bariku. Ve vůni vyzrálejší a jemnější, v ovocité chuti hladší a elegantnější víno. V těle z vyzrálých lesních plodů je zřetelně cítit závan vanilky. Vrcholem večera byla dvě červená vína z řady Black Label, která zrála 12 měsíců v bariku. Malbec Reserva 2005 měl ve vůni vyzrálé tmavé lesní plody a lehký vanilkový závoj. V chuti dostatečně hladké víno plné jemného ovoce, lehce pikantní a zřetelně uhlazené. O něco více mi chutnalo následující cuvée Black Label Cabernet Sauvignon/Cabernet Franc Reserva 2005. Výraznější již ve vůni (tmavé lesní plody s paprikovými tóny). V těle pěkně vyzrálé, lehce pikantní s nádechem karamelu, kávy a čokolády. V chuti byla zřetelná také paprika, která dodávala vínu pikantní dochuť. A na závěr sladká tečka – Viognier Late Harvest 2006. Hezky voňavé, botrytické víno (citrusy, med, zřetelná stopa ušlechtilé plísně). V medově-citrusové a vyváženě sladké chuti (výrazněji jsem cítil mandarinku) bylo příjemné pikantní. Sladký závěr Viognieru jen zvýraznil bohatou ovocnou chuť předchozích červených vín, především z řady Black Label, ale také nesmírně zajímavý Sauvignon z této řady, která nyní přišla i na náš trh. Opravdu stojí za ty peníze. Kvalita je zde ve velmi příznivém poměru s cenou. Jak hodnotil vína z Finca Las Moras „vrcholový tým“? Cabernet Sauvignon/Cabernet Franc Black Label – 9,2 bodu (z 10 možných), Savignon Blanc Black Label – 9,1 b., Malbec Black Label – 9 b., Cabernet Sauvignon/Syrah Reserva – 8,7 b., Viognier Late Harvest a Malbec 2007 – 8,5 b., Sauvignon Blanc 2007 – 8,3 b., Syrah 2007 a Syrah Rosé – 8 b. a Viognier – 7,7 bodu. Text a fotografie Libor Chlupatý