Zdařilý vstup do deváté sezony

23. 2. 2012

Devátou sezonu degustací ve Viničním altánu jsme zahájili notnou dávkou moravských vín. Ze sudoměřického Víno Brázdová nám manželé Brázdovi představili třináct vín, z toho čtyři ještě nelahvované novinky z ročníku 2011. To abychom poznali, co můžeme od nového ročníku očekávat. A bylo to nesmírně zajímavé a zároveň příjemné, třebaže Ludvík Brázda se neustále omlouval, že „jedenáctky” jsou teprve jen na půl cesty ke kvalitě, kterou si přeje.
Takže nejprve čtyři ještě nezatříděné a nenalahvované novinky (Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské šedé a Merlot). Všechny vína měla cukernatost moštu minimálně na úrovni pozdního sběru, Rulandské šedé dokonce jako výběr z hroznů. Co naznačila? Bohatou ovocnost, hutnější tělo, a u bílých jemnou minerální stopu. Osobně za nejnadějnější považuji Sauvignon a také Merlot. Ten již nyní naznačuje, že může klidně překonat skvělý Merlot 2009 v pozdním sběru. Rulandské šedé nebylo ještě harmonické a trochu z něho vyčuhoval alkohol. Ostatní novinky signalizovaly opravdu výborný potenciál!
Prvním z hotových vín bylo Rulandské šedé 2010 v pozdním sběru. Suché víno s menším zbytkem cukru (4,8 g/l) mělo výraznou vůni jižního ovoce (banán, ananas). V chuti působilo spíše suše, velmi pikantně, ale zdálo se mi, poněkud překvapivě, tenčí.
Naopak bohatou vůní a plné tělo předvedlo Sylvánské zelené 2010 v pozdním sběru. Hraničně polosuché víno (8 g/l zbytkový cukr, 8,9 g/l kyselina), ve vůni jižní ovoce a stopa květin. V chuti opět ovocně-květinové s náznakem bylin, pikantní se sladkokyselým ocáskem v bylinném kabátku.
Vyrovnaný poměr zbytkového cukru a kyselin měl také Ryzlink rýnský 2010 v pozdním sběru (7,1 g/l a 7,6 g/l). Ve vůni ovocně-minerální (meruňky, broskve), v chuti identické, jemně pikantní a lehounce zakulacený. Potřeboval by o něco šťavnatější tělo a delší dochuť.
To platí i o Sauvignonu 2010 v pozdním sběru, u něhož jsme mohli ve vůni zaznamenat jemné tóny džemu (jahoda, rybíz). V chuti spíše broskve a angrešt, tělo měkce zakulacené s ovocnou dochutí.
Velmi zdařilé bylo Chardonnay 2010 v pozdním sběru, víno, u něhož předpokládám výbornou budoucnost v řádu dvou let. Vůně ovocně-minerální s příjemným máslovým závojem. V chuti zřetelné minerální tóny a ovocný (citrusy) závěr poměrně bohatý s pěkně pikantním ocáskem.
O malinko za tímto vínem zaostal Sauvignon 2009 v pozdním sběru, suché víno (3,5 g/l zbytkového cukru), bohatě ovocné a svěží ve vůni i chuti. V těle již hezky nazrálé, ale zároveň pikantní a docela sympaticky srovnané. Víno je již připraveno potěšit konzumenty!
Zřejmě nejlepším bílým vínem večera byl Ryzlink rýnský 2009 v pozdním sběru, polosuché víno (9,7 g/l zbytkový cukr a 7 g/l kyselin). Ve vůni jižní ovoce (meruňky, broskve), v chuti spíše citrusy, hlavně sladký grep. V těle pikantní a uhlazené, myslím, že velmi perspektivní víno, které již nyní opravdu potěší!
Zdařilou závěrečnou dvojtečku představovala červená vína s částečně barikovou minulostí. Nejprve Frankovka 2009 v pozdním sběru, jedno z příjemných překvapení večera. Ve vůni převaha tmavé lesní směsi z náznakem višní v lehkém karamelu.
Merlot 2009 v pozdním sběru jsme již ochutnávali loni, a byl vyhodnocen jako nejlepší klasické víno večera. A nejinak tomu bylo i nyní, navíc víno ještě zkrásnělo. Ve vůni bohaté tmavé ovoce dochucené špetkou čokolády, kávy a karamelu. V téměř identické chuti o fous víc vynikají jemné vanilkové tóny. Milé, měkce ovocné a již vyzrálé tělo, kterému nechybí příjemná, ale jemná pikantní koncovka. Víno zrálo z 30 procent 13 měsíců v bariku, zbytek ve starším sudu. Moc pěkná práce ve sklepě, která si rozhodně zasloužila ocenění „vrcholového týmu”. A tak tedy hodnotil vína letošní první degustace, tentokrát v kompletní sestavě:
Merlot 2009 – 9,1 bodu (z 10 možných), Ryzlink rýnský 2009 a Frankovka 2009 – 9 b., Sylvánské zelené 2010 a Chardonnay 2010 – 8,7 b., Sauvignon 2009 – 8,6 b., Ryzlink rýnský 2010 a Merlot 2011 – 8,5 b., Sauvignon 2010 – 8,4 b., Rulandské šedé 2010 a Rulandské šedé 2011 – 8,3 b., Sauvignon 2011 – 8,2 b. a Ryzlink rýnský 2011 – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist